More

    Jumătate dintre copiii nevoiaşi nu merg la şcoală

    spas

    Mai mult de jumătate din copiii care provin din familii nevoiaşe nu merg la grădiniţă, iar o treime dintre aceştia nu sunt trimişi nici măcar la şcoală. Mai mult, un copil din zece se hrăneşte din gunoi, iar cel puţin un copil din trei s-a culcat cu stomacul gol. Aceste date rezultă dintr-un studiu realizat de către Asociaţia Stea, la comanda Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare. Au fost chestionate 631 de persoane, studiul fiind finalizat în acest an.

    Cel mai amplu studiu realizat în ultimele două decenii
    Asociaţia Stea Satu Mare a realizat o amplă cercetare socială ce a urmărit să identifice situația actuală cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din Satu Mare. Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie 2014 – martie 2015 pe un eșantion de 631 de persoane și scoate în evidență nevoile, situațiile dificile cu care se confruntă principalele categorii de persoane vulnerabile identificate din Satu Mare, precum și serviciile sociale și de bază la care pot apela, funizate de mai multe instituții și ONG-uri sătmărene.

    Raportul prezintă o imagine actuală cu date, analize și sinteze de profil ale acestor categorii de persoane defavorizate și este rezultatul a zeci de ore de investigații asupra unor grupuri țintă precum: copii și tineri ai străzii, persoane fără adăpost, persoane cu handicap, dependenți de alcool sau de droguri și alte grupuri aflate la risc de excluziune socială.

    Un puternic semnal de alarmă
    Specialiştii trag un puternic semnal de alarmă cu privire la situaţia socială a mii de persoane nevoiaşe. “Studiul ne determină să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la existența unor probleme ce afectează serios viitorul copiilor din familiile aflate în dificultate și implicit, cel al comunității noastre”, susţin specialiştii Asociaţiei Stea.

    Copiii au interzis la şcoală
    Potrivit datelor rezultate din studiu, 52,27% dintre copii nu merg la grădiniţă, în timp ce 28,65% dintre copii nu sunt înscrişi la şcoala primară. Lucru şi mai grav, 53,19% dintre adolescenţi (14 – 18 ani) nu sunt înscrişi la şcoală. Şi ca meniul să fie complet, dintre copiii înscrişi la şcoală – 10% nu merg deloc, iar 9% nu merg în fiecare zi.

    “Şcolarizaţi” pe stradă
    Un fenomen alarmant este faptul că vârsta medie de la care copiii au început să cerşească este de zece ani, în timp ce aceştia se prostituează – în medie – de la vârsta de 14 ani. La fel de grav este şi faptul că 14% dintre copii sunt bătuţi aproape zilnic, iar 11% dintre femei sunt bătute aproape zilnic. Totodată, în 11% din familii cineva consumă alcool în exces sau droguri.

    Nici adulţii nu sunt mai alfabetizaţi
    Conform aceleiaşi surse, 23,3% dintre adulţii care provin din medii defavorizate nu au fost deloc la școală, iar 64,8% dintre aceştia au un nivel de şcolarizare de maxim opt clase. În ceea ce priveşte integrarea în muncă, un procent de 70% dintre adulţi nu au calificare profesională, în timp ce doar o persoană din cinci lucrează. Interesant este faptul că deşi 19,8% dintre cei care ar putea munci nu au lucrat niciodată.

    Sărăcie extremă: alimentaţie din ghenă
    Există şi cazuri de sărăcie extremă în municipiul Satu Mare. Un procent de 13% din persoanele care provin din medii defavorizate au fost nevoiţi să mănânce din gunoi, în timp ce în 30% din familii cel puţin o persoană s-a culcat nemâncată din lipsa resurselor pentru hrană.
    De asemenea, 38% dintre familiile nevoiaşe nu şi-au încălzit locuinţa din lipsă de resurse, iar 44% nu au venituri suficiente nici pentru strictul necesar. Grav este că 22% locuiesc în condiţii de extremă precaritate, 42% nu şi-au putut cumpăra medicamente pentru că nu au avut bani, respectiv 38% nu au apelat la medic chiar dacă ar fi avut nevoie.

    Urmează măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiei sociale
    Potrivit reprezentanţilor Asociației Stea, rezultatele studiului vor fi folosite mai departe de specialiștii sistemului de asistență socială din Satu Mare pentru a fundamenta intervenții, decizii și proiecte care să aducă soluții coerente și comprehensive pentru o viață mai bună a persoanelor vulnerabile. Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE