Satu Mare se poate mândri cu primul Muzeu al Daciei din România. Spațiul expozițional situat pe strada Botizului nr. 43, a fost inaugurat sambata în prezența patronului muzeului, omul de afaceri Beniamin Kira și invitaților acestuia. Investiția se ridică la suma de aproximativ un milion de lei.
Dintre oficialități, la eveniment au participat și fostul ministru al Apărării Naționale, Teodor Meleșcanu, președintele Consiliului Județean Adrian Ștef, dar și deputații Kereskenyi Gabor (UDMR) și Ovidiu Silaghi (ALDE).
Muzeul este un vis mai vechi al omului de afaceri sătmărean care cochetează de o vreme cu frumoasele Dacii, mașini ce reînvie un soi de nostalgie în fiecare dintre noi. Potrivit celor declarate de Kira, în prezent sunt expuse nouă Dacii, plus una deasupra intrării în muzeu, dar și două motociclete.
Și pentru ca vremurile de dinainte de 1989 să se facă mai mult simțite de către cei care vor trece pragul noului muzeu, Kira a expus și câteva obiecte vechi. Amintim în acest sens un radio vechi, de pe vremea bunicii. Apoi două televizoare alb-negru, o mașină de scris, colecții de ziare de pe vremea comunismului, dar și doi manechini îmbrăcați în uniformă de pionieri, cu nelipsitele cravate agățate în gât.
Așezat într-un colț, uitat parcă acolo lângă măsuța cu mașina de scris, stă o ladă din lemn, umplută cu sticle pentru apă minerală, obiecte vechi de peste un sfert de veac.
Imaginea nu era însă completă fără un tablou mare, agățat pe unul dintre pereții muzeului, reprezentându-l pe fostul președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.
Patronul muzeului spune că pe viitor mai vrea să achiziționeze și alte Dacii.
Cei care doresc să viziteze noul muzeu o pot face în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 09.00 și 15.00.
Am avut și o paradă a mașinilor de epocă
Tot sâmbătă la Satu Mare am avut parte și de o inedită paradă a mașinilor de epocă. 70 de mașini de epocă, cu proprietari din cinci țări, au participat la cea de-a treia ediție a întâlnirii cluburilor “Drum Bun”.
Am putut admira în voie, în fața Catedralei Romano-Catolice, oldtimerele fabricate în Germania și în țările comuniste începând cu anii ’50 până în anii ’80.
Vedete au fost vechile Dacii românești sau ”mașina care te-a făcut mecanic ” cum bine a punctat un proprietar de Dacia 1300 din 1978. S-au făcut sute de poze și cu bătrânul Mercedes, cu Skoda, Bugatti, Rolls-Royce, Renault sau Warsawa aduse din România, Ungaria, Polonia, Republica Moldova și Ucraina.
Parada i-a dus în caravană pe oaspeţi până în Țara Oașului. Acolo unde mașinile au luat o mică pauză iar proprietarii s-au alimentat cu un combustibil tradițional de 50 de grade…