După 25 de ani de democrație autohtonă, municipiul Satu Mare a ajuns să nu mai dețină în acest moment niciun metru pătrat de teren. Practic, a fost retrocedat absolut tot. Fie de către Comisia locală pentru aplicarea legilor fondului funciar, fie de către instanțele de judecată. Culmea ironiei, încă mai există sute de cereri pentru anumite terenuri.
Primarul recunoaște
Primarul în funcție, Dorel Coica, recunoaște această stare de fapt, dar susține că a moștenit situația de la predecesorii săi. Practic, municipiul Satu Mare a ajuns să stea cu mâna întinsă – în propria-i casă – la Ministerul Apărării Naționale. Aceasta este singura sursă de la care se mai poate obține teren.
Blocurile ANL de pe strada Poligonului au fost construite pe un teren cedat de către Ministerul Apărării Naționale. Iar acum, municipiul Satu Mare a mai cerut câteva hectare de teren tot de la Ministerul Apărării Naționale în zona fostului stadion UNIO. ”Satu Mare nu mai are teren disponibil. Nici măcar un metru pătrat! Terenul pe care îl avem acum l-am luat de la unitățile militare. Și terenul pe care noi am construit ANL-ul ni l-a dat MApN-ul”, a spus Dorel Coica.
În schimb, se plătesc chirii
Pe lângă faptul că municipalitatea a pierdut tot, mai și plătește circa 1,6 milioane de lei anual sub formă de chirie pentru unităţile de învăţământ din municipiu care îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate sau situate pe terenuri care au fost redobândite de foştii proprietari. Este vorba despre 13 unităţi de învăţământ, din care două colegii, şase licee, patru şcoli generale şi două grădiniţe.
Ciprian Bâtea