More  Certeze, satul de lux părăsit de români, subiect în presa germană

  certeze-1

  Certeze este un sat de lux care are de toate, mai puţin locuitori. Sătulă de lipsa locurilor de muncă şi de sărăcie, majoritatea locuitorilor acestui sat este plecată în stăinătate, la muncă. În ţări ca Spania, Italia, Franţa sau Marea Britanie, românii reuşesc să facă bani buni cu meseriile lor.

  Când intri în comună nu ştii pe care parte a drumului să te uiţi mai întâi şi ce construcţie să admiri mai mult. Case cu un etaj, cu două şi chiar trei, cu mansarde din lemn, acoperişuri de ţiglă sau tablă, cu fundaţii sau stâlpi din piatră, ferestre moderne sau uşi din lemn sculptat, balcoane cu o arhitectură neobişnuită şi garduri din beton sau fier forjat, toate construite în stiluri moderne şi rafinate.

  certeze-2

  Pe seama vilelor din Certeze s-au născut numeroase legende. Încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, oşenii plecau la muncă pe cele mai grele şantiere ca să câştige cât mai mulţi bani. Sumele obţinute cu multă trudă erau investite în casele care fac fala proprietarilor. Locuitorii din această zonă au fost printre primii români care au plecat peste graniţă. Destinaţia lor a fost Franţa, unde oşenii au întemeiat adevărate colonii. Există nenumărate poveşti despre oşenii care au făcut avere prin vânzarea de ziare în metroul parizian sau care au muncit la ridicarea vilelor din “fouburguri”, suburbiile capitalei franceze. Alţii au muncit să ridice zgârie-nori care să se întreacă în înălţime cu cei din cartierul parizian La Defense.

  certeze3
  De asemenea, există poveşti legate de mafia oşenilor, care ar controla reţele de prostituate, bordeluri clandestine şi care fac trafic de droguri în Franţa. Însă, potrivit celor plecaţi la muncă în străinătate, realitatea este mult mai prozaică. Oşenii au muncit pe brânci şi au ales cele mai grele locuri pentru a câştiga bani.

  Străzile din Certeze sunt pline de vile şi palate. Unul mai luxos ca altul. Acesta ar putea fi unul dintre cele mai bogate sate dintr-unul dintre cele mai sărace state membre UE – România, se arată în documentarul realizat de Deutsche Welle.

  certeze4

  Documentarul german prezintă povestea lui Nicolae Malanca şi a fiului său. Aceştia lucrează în Franţa, în construcţii. “Nu o să rămânem în Franţa pentru totdeauna. Eu deja m-am săturat. Dar nu am de ales. Nu am unde să lucrez în România. Aş câştiga 200 de euro pe lună aici. Câştig atât într-o zi în Franţa”, spune Nicolae Malanca. Pentru familiile din Certeze, din judeţul Satu Mare, este un sacrificiu să lucreze în străinătate. Dar, dacă tot îl fac, se asigură că toată lumea vede luxul în care trăiesc. Dar zvonurile sunt că, în realitate, foarte puţine dintre palate sunt terminate în interior. Exteriorul pare să fie pe primul plan în Certeze, este concluzia Deutsche Welle.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE