More

    Valer Sasu, artistul plastic care “pictează” pe piele

    Valer1

    Considerat rebelul artei plastice din Satu Mare, Valer Sasu se găseşte într-o perioadă prielnică de creaţie, dovadă că astăzi pregăteşte a cincea expoziţie personală. În paralel artistul creează adevărate opere de artă pe piele, asta după ce şi-a deschis un studio de tatuaj.

    Valer Sasu (36 de ani) provine dintr-o familie de artişti, el fiind fiul regretatului Ion Sasu, unul dintre cei mai reprezentativi artişti plastici, ai ultimelor decenii, din Satu Mare. A absolvit Liceul de Arte “Aurel Popp” din Satu Mare după care şi-a continuat studiile la Universitatea de Artă şi Design din Cluj. Debutul expoziţional individual al artistului s-a întâmplat în anul doi de studii, ajungând ca până la finele facultăţii să expună în Cluj, Baia Mare, Timişoara, Sibiu dar şi în Olanda.”Prima expoziţie personală am avut-o în 2002, în Olanda, însă eu consider că am debutat cu adevărat, patru ani mai târziu, când am expus la Muzeul de Artă din Satu Mare. În acelaşi an am participat, la Bucureşti, la Anuala Artelor, unde am luat Premiul pentru Debut din partea Uniunii Artiştilor Plastici. După aceea au urmat alte expoziţii personale la Satu Mare, Cluj Napoca şi Baia Mare dar şi câteva expoziţii de grup în străinătate, în ţări precum Olanda, Austria, Franţa, Italia” ne dezvăluie artistul.

    Valer se exprimă într-un limbaj plastic diferit, picturile şi desenele sale explorează universul interior al lumii contemporane şi propun un mesaj exprimat în cheie pop-art, dar, paradoxal, cu o fineţe pe care criticii de artă o numesc de ascendenţă rafaelită. “Omul este subiectul principal în picturile mele şi ca atare pictorii care m-au influenţat au fost Velasques şi venind până în contemporaneitate, Nicola Samori. În ceea ce priveşte aspectul comercial picturile mele se vând „bine, dar rar”, deoarece doresc ca ele să ajungă doar la proprietari cu adevărat iubitori de artă” ne spune Valer.

    După o perioadă de cumul de experienţă artistică şi de succese, Valer a simţit că este timpul să transmită şi altora din cunoştinţele şi viziunile sale. A devenit profesor la Liceul de Artă din Satu Mare şi asistent universitar la Universitatea din Baia Mare, unde a predat 10 ani. “A fost o experienţă frumoasă dar nu cred că am stofă de dascăl aşa că am ieşit din sistem” ne spune sătmăreanul.

    valer2

    Arta tatuajului, noua provocare
    De curând şi-a deschis un studio de tatuaj, în viziunea lui o nouă provocare artistică. “Tranziţia de la hârtie la pielea umană a fost una uşor ciudată însă încerc să-mi exprim arta cât mai fidel şi să realizez tatuaje de un nivel artistic real, mergând până la a răspunde cerinţelor de-a face reproduceri după pictori celebri din diferite epoci: renaşterea, barocul etc.Rămân la părerea că arta tatuajului trebuie făcută strict de artişti deoarece am mai avut cazuri când a trebuit să fac <retuşuri> după nişte ageamii” afirmă Valer.

    Sătmăreanul ne spune că momentan există un adevărat boom în ceea ce priveşte tatuajele, fiind asaltat de foarte multă lume care-i cere tot felul de modele. Interesant este faptul că deşi este un maestru în arta tatuajului, Valer nu are tatuat pe corp nici cel mai mic desen. “Aş deschide o adevărată cutie a Pandorei şi sunt sigur că în cel mai scurt timp corpul meu ar fi asemenea unui tapet, aşa că mă abţin, ce-i drept cu greu, să-mi fac cel mai mic tatuaj” ne dezvăluie, uşor amuzat, artistul.

    Valer3

    A cincea expoziţie personală
    Sub denumirea generică “Spaţiu de creaţie” iubitorii artelor plastice şi nu numai vor putea admira o nouă expoziţie a pictorului Valer Sasu, vineri 3 martie, ora 17.00, la Muzeul Judeţean Satu Mare – Secţia de Artă.

    ”Expoziţia va cuprinde în jur de 20 de lucrări, realizate în ultimii 3 ani, adică o mini retrospectivă a picturilor mele. Mai multe nu doresc să vă dezălui deoarece am pregătite câteva surprize şi vă asigur că va fi ceva interesant iar tot ce pot să vă mai spun este faptul că doresc să mai rup puţin din clişeul vernisajelor de odinioară unde se vorbea mult, aşa că la mine vor lipsi clasicele discuţii” încheie artistul.

    Nicolae Ghişan

    Valer-4

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE