Câștigătorii Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, ediția XX, de la Negrești-Oaș. Lista premiilor acordate

Nu mai puțin de 25 de cete de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice Codru, Maramureș, Chioar, dar și invitați din Ucraina au participat la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă ”Zestrea Oașului”, ediția XX, care s-a desfășurat duminică la Muzeul în Aer Liber din Negrești-Oaș.

Festivalul s-a bucurat de o prezență numeroasă, fiind înregistrată cea mai mare participare din ultimii ani. Printre oaspeți s-a numărat și secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoioagă, alături de parlamentarii Ioana Bran și Gabriel Leș, prefectul Darius Filip, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Rus, și alți oficiali.

 Evenimentul a început cu parada colindătorilor, de la Catedrala Ortodoxă la Muzeul în aer liber. Aici, după colindele de început,  directorul Festivalului, Natalia Lazăr, a deschis oficial evenimentul.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, le-a mulțumit colindătorilor care au venit în număr mare, dar și celorlalți oaspeți care au depășit numeric participarea din anii precedenți.

”Dezvoltarea turistică nu va fi posibilă fără voi, cei care ne vizitați, cei din țară și din străinătate, pe care vă așteptăm și anul viitor în număr și mai mare cu toți prietenii voștri. Pentru că pentru orice lucru mare este nevoie de un efort comun ca să iasă măreț„ – a declarat Aurelia Fedorca. Aceasta i-a mulțumit secretarului de stat Bogdan Tomoioagă pentru că îi sprijină să facă din Negrești-Oaș și din Țara Oașului un pol turistic frumos, arătând că de anul viitor o parte a Festivalului ar putea avea loc la Luna Șes.

Secretarul de stat Bogdan Tomoioagă a felicitat-o pe primarul Aurelia Fedorca pentru că este un susținător fervent și un promotor al obiceiurilor noastre vechi. ”Prin această implicare putem să facem promovare de România și o putem face cunoscută în străinătate”, a declarat secretarul de stat. Acesta a anunțat că, în master-planul pentru turism, primarul Aurelia Fedorca a depus două proiecte pentru dezvoltarea stațiunii Luna Șes, precizând că o așteaptă în acest an la minister pentru depunerea documentației și punerea în operă a acestora.

La rândul său, protopopul de Oaș Marcel Malanca a făcut apel la cei prezenți să respecte tradițiile și obiceiurile, artătând că acestea s-au născut și s-au format în tinda bierici.” Suntem datori cu toții să nu ne uităm tradiția”, a spus părintele Marcel Malanca.

Apoi, s-a trecut la concursul propriu-zis, organizat pe două secțiuni: colinde și obiceiuri.

Cetele de colindători au trecut cu colinda și pe la Casa Olarului, unde meșterii Anica Mare, Maria Finta, Ana Hotca, Gheza și Emma și-au expus meșteșugurile lor tradiționale, dar și pe la han, unde a avut loc ritualul ”Pomana porcului”.

Fiecare ceată de colindători înscrisă în concurs a prezentat un program artistic de 5 minute, fiind evaluate de juriu după următoarele criterii: cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor și aspectul general al grupului de colindători.

Juriul a fost format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz. conf. univ. dr. Delia Suiogan și drd. Peter Hurley, celebrul irlandez care promovează obiceiurile și tradițiile românești.

După premiere a avut loc dezbaterea cu tema ”Obiceiul colindatului și salvgardarea patrimoniului cultural imaterial”.

Lista premiilor:

SECȚIUNEA COLINDE

Secțiunea colinde Copii:

I.Ansamblul Cununița

I.Ansamblul Sânzienele

 Secțiunea colinde Adulți:

I.Colindătorii din Soconzel

I.Ceata Sf. Ioan Valahul

II. Colindătorii din Prilog

II. Colindătorii Asociației Plaiurile Maramureșene

III. Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa

III. Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei

Premii speciale:

-Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului

-Ansamblul folcloric Florile Tărnii

-Ansamblul folcloric al Centrului Universitar Nord Baia Mare

-Ansamblul folcloric Oașul

-Ansamblul folcloric Florile Turțului

-Ansamblul folcloric Măgura Târșolț

-Grup folcloric al Școlii Gimnaziale Racșa

-Colindătorii din Marna

-Ansamblul folcloric Aurel Haiduc, Bixad-Trip-Boinești

SECȚIUNEA OBICEIURI

 Premiul I

Călineștenii Țării Maramureșului

Viflaimul Călinești-Oaș

 Premiul II

Brondoșii din Cavnic

Nepoții iancului – Marna

 Premii speciale

Ansamblul folcloric Forile Turțului

Participanți la Festivalul-concurs:

Ansamblul folcloric Sânzienele

Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului

Viflaimul din Călinești-Oaș

Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei

Colindătorii din Soconzel

Ansamblul folcloric Florile Tărnii

Ceata Sf. Ioan Valahul

Ansamblul folcloric Oașul

Corul bărbaților din Tur – Glasuri străbune

Colindătorii Asociației Plaiurile Maramureșene

Grup folcloric al Școlii Gimnaziale Racșa

Grupul de colindători din Prilog

Ansamblul folcloric Cununița năzdrăvană

Ansamblul folcloric Măgura Târșolț

Ansamblul folcloric Aurel Haiduc, Bixad-Trip-Boinești

Brondoșii din Cavnic

Ansamblul folcloric al Centrului Universitar Nord Baia Mare

Călineștenii Țării Maramureșului

Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa

Ansamblul folcloric Florile Turțului

Nepoții Iancului

Colindătorii din Marna

Peștera din Vama

Corala Jandarmeriei Satu Mare – invitat special în afara concursului

Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

RESPECT. UNICARM și Vasile Lucuț, o nouă DONAȚIE FABULOASĂ. 20.000 de euro pentru lupta împotriva COVID-19

Compania Unicarm din Satu Mare, în frunte cu patronul Vasile Lucuț, a făcut astăzi o nouă donație fabuloasă. În teledonul organizat astăzi de trustul...

DECESE. Autoritățile mai anunță DOI MORȚI infestați cu coronavirus. S-a ajuns la 42 de cazuri

Autoritățile au anunțat în această seară alte două decese la persoane infectate cu Coronavirus. Numărul decedaților bolnavi de COVID-19 a ajuns la 42 în...

DECIZIE. Toți ANGAJAȚII unui SPITAL din județ, TESTAȚI. Un pacient, declarat POZITIV COVID-19

Toți angajații Spitalului Municipal din Carei vor fi testați după ce un pacient internat aici a fost declarat pozitiv Covid-19. Primarul municipiului Carei le...

CFR introduce suplimentar 11 trenuri, dar SUSPENDĂ alte 100! Care este apelul companiei feroviere pe timp de CORONAVIRUS!

  Un număr de 11 trenuri au fost introduse suplimentar, cu circulaţie zilnică, pentru a veni în sprijinul navetiştilor şi a angajaţilor companiilor cu program...

Piețele agroalimentare mai sigure ca și magazinele! Ce spune ministrul agriculturii despre plafonarea prețurilor la alimente!

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că o eventuală plafonare a preţurilor pe durata stării de urgenţă ar putea avea efecte negative atât asupra...