More  VIDEO/FOTO. Peste 210 mii de puieți vor fi plantați la Satu Mare în ”Luna Plantării Arborilor”

  - Advertisement -

  Campania de impaduriri din perioada 15 martie –  15 aprilie a fiecarui an, reprezintă pentru silvicultori o perioada cu o seminificaţie aparte, cunoscută sub numele de “Luna plantării arborilor “. Direcția Silvică a dat azi startul acestei campanii în pădurea dintre Ardud și Baba Novac. Peste 210 mii de puieți vor fi plantați în județ în cadrul acestei campanii. 

  La acțiunea de ieri de la pădurea dintre Ardud și Baba Novac au lau parte senatorul Gabriel Leș, subprefectul Altfatter Tamas, consilierul județean Nicolae Avorniciții, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, șefi de direcții și servicii deconcentrate, reprezentanți ai jandarmilor, pompierilor și polițiștilor, dar și elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială ”Grigore Moisil” din Satu Mare.

  Directorul Direcției Silvice Satu Mare, Marcel Forțiu a făcut o scurtă prezentare a acestei sărbători dar a dezvăluit și planul pe care silvicultorii sătmăreni îl au de îndeplinit în acest an.

  Denumita iniţial “ Serbarea sădirii arborelui “, sărbătoarea a fost oficializată în ţara noastră în anul 1902 de către Spiru Haret ca o sărbătoare de primavară, de nivel naţional. Începând cu anul 1953 s-a stabilit prin lege, ca în perioada martie – aprilie a fiecarui an, în funcţie de condiţiile climatice, să se serbeze  “ Luna pădurii “ iar din anul 1989 aceasta se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie. Denumirea actuala, respectiv “ Luna plantării arborilor “ este legiferata prin Codul Silvic – Legea 46/2008.

  În acest an , Direcţia Silvica Satu Mare, prin cele 5 ocoale silvice din subordine: Borleşti,  Livada, Negreşti Oas, Satu Mare si Tasnad  are, la paduri de stat, un program de regenerare a padurilor de 97,99  ha din care : 79,42 ha regenerări naturale şi 18,57 ha împăduriri integrale, la care se adaugă 16.70 ha completari curente.

  La pădurile private, administrate  de către Directia Silvica Satu Mare, s-au programat în acest an regenerări pe 33,24 ha din care:27,44 ha regenerari naturale, 5,80 ha împăduriri noi iar completări curente pe 0,49 ha.

  Pentru toate împaduririle din acest an (paduri de stat si paduri private administrate de Romsilva), se vor folosi  214 mii puietii din care: 135 mii (63%) din productie proprie  si 79 mii (37%) puieti adusi prin transfer din alte judete: Timis, Maramures si Cluj. Se vor planta in principal puieti de molid, gorun, stejar, paltin, frasin ,plop  dar si alte specii.

  Pe ocoale suprafeţele programate a se regenera, se prezinta astfel:

  Pentru derularea în bune condiţii a campaniei de împăduriri,acolo unde a fost cazul (OS Borlesti pentru paduri administrate , OS Negresti Oas  pentru paduri de stat  si pentru paduri administrate) pentru lucrarile de regenerare, s-a organizat licitaţie publică  (cu firme specializate) în data de 03.04.2018 insa majoritatea lucrărilor de regenerarea pădurilor şi a lucrărilor din pepinierele silvice se vor executa cu muncitori zilieri, valoarea manoperei şi a cheltuielilor cu munca vie se va reduce astfel  semnificativ(aproximativ 23%).

  Intregul personal silvic de teren a fost mobilizat pentru supravegherea modului în care s-au  executat lucrările cu firmele care si-au  adjudecat loturile scoase la licitaţie cât şi pentru lucrarile care s-au  realizat în regie proprie ( cu zilieri ).

  La zi realizarile se prezinta astfel:

  -la paduri de stat s-au impadurit 13,8 ha din 18,57 ha programate (74%) iar la completari s-au realizat 11,70 ha din 16,70 ha programate (70%).

  -la paduri administrate s-au impadurit 2,0 ha din 5,8 ha programate (34%).

  Desi in acest an,din cauza conditiilor meteorologice,campania de impaduriri s-a declansat mai tarziu,apreciem ca pana la data de 18.04.2018 se va incheia actiunea de plantare cu realizari la nivelul progamului aferent semestrului I.

  Toți cei prezenți la activitatea desfășluratră la pădurea dintre Ardud și Baba Novac au apreciat inițiativa Direcției Silvice Satu Mare și i-au îndemnat pe toți sătmărenii să planteze cel puțin câte un pom în această perioadă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts