More
    spot_img

    Vă prezint “Colecția ISTORII SECRETE”- vol. VI

    Mi-a căzut în mână vol. 6 din Colecția “Istorii Secrete”, prezentat de Dan-Silviu Boerescu sub titlul “Cei care au încercat să distrugă România… și aproape au reușit. Ipoteze despre motivațiile lor ascunse”, carte apărută în 2018. Este o lucrare ce te cutremură și te obligă s-o citești până la capăt. De fapt, vreau să vă prezint finalul, o dovadă că, acum, accesul liber la informație nu mai este o utopie și putem puncta o sumedenie de episoade istorice cu personajele diferitelor epoci în toată complexitatea lor umană.

    Acesta este, de fapt, proiectul editorial integral al celor 20 de volume, din care spicuiesc:

    – Cele mai murdare crime politice din istoria modernă a României. Secolul XX a fost marcat de întâmplări tragice, asasinate politice sau “accidente” ale unor lideri români. Au murit personalități de toate culorile: liberali, țărăniști, legionari, comuniști.

    – Zece zile incredibile care ar fi putut schimba destinul țării: Ziua în care, în anul 44 i.Hr., Burebista a fost asasinat și cea de Crăciun , în 1990, când Regele Mihai s-a întors după patru decenii de exil, dar a fost izgonit, ziua în care, în august 1601 M.Viteazu a fost ucis la C.Turzii și cea din august 1991, când R.Moldova și-a declarat independența față de U.Sovietică, dar nu s-a întors la sânul Patriei-Mamă.

    – Pagini din istoria țării pe care am vrea să le uităm. Când C.Brâncoveanu și fiii săi au fost uciși și mutilați barbar la Stambul, sau atunci când, în 1812, în sala Hanului lui Manuc, Rusia ne fura prima oară Basarabia, sau 30 august 1940, la Viena, cu complicitatea lui Hitler și Mussolini, Horthy împlânta pumnalul în trupul Transilvaniei, sau când în dec. 1989, cripto – comuniștii confiscau revolta populară…

    – Zece mistere ale spațiului carpato-danubiano-pontic. Sfinxul din Bucegi, Kogaion-polul energetic al Planetei, “Gura de Rai”- locul cu “energie pură” din Carpați, tunelurile din Dobrogea, aurul dacic ascuns în munți; tăblițele de aur de la Sinaia, Tărtăraia și prima scriere a lumii, comorile de la Câmpulung Muscel, orașul subteran de sub Sarmisegetuza, Androniconul, scheletele uriașe din Lunca Dunării și multe enigme pe care le mai are România.

    – Românii neștiuți din spatele marilor personalități ale omenirii și secretele lor odioase. Lideri mondiali ca Stalin, Hitler și chiar Churchil au cochetat, în diverse maniere, cu ideea distrugerii României.

    – Aurul, uraniul și alte comori furate din România. După cucerirea Daciei, Traian a luat atâta aur din comoara lui Decebal încât timp de doi ani a oferit cetățenilor Romei petreceri cu mâncare și lupte de gladiatori gratis. În epoca sovromurilor în contul achitării “datoriilor de război” rușii ne-au luat uraniul și alte substanțe rare și prețioase. Astăzi, munții noștri se golesc de păduri în ritm alert…

    – Teoria conspirației privind dezmembrarea țării. Tendința de atomizare a Europei, începând cu spargerea fostei Iugoslavii și ruperea Cehoslovaciei, probabil va continua. Franța, Italia și Marea Britanie par a fi victime predestinate, însă nici România nu este iertată de astfel de amenințări: vă spune ceva “Țara Secuilor”? Nu este singura încercare…

    – Odiesea marilor spioni români din secolul XX. Mihail Maruzov este numele celui care se trage din cazacii zaporojeni din Caucaz în România. Va deveni unul din apreciații spioni ai Europei, Maria Tănase, Elena Constantinescu, Veturia Goga sunt cele mai cunoscute spioane românce. Vera Atkins a devenit unul dintre șefii serviciului de spionaj britanic în cel de al doilea război mondial.

    – Tainele Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Acest act istoric a constituit apogeul unor acțiuni politice, militare și diplomatice care, multă vreme, au fost sau sunt încă învăluite în mister, protagoniștii lor fiind unii dintre marii eroi necunoscuți sau abia intuiți ai acelor întâmplări istorice de o însemnătate vitală pentru națiunea română…

    – Războaiele balcanice și alte momente din istoria militară a țării despre care se vorbește mai puțin. Cele două războaie balcanice au anticipat tot ceea ce s-a întâmplat cu România în cele două războaie și în perioadele ce au urmat și în cele de mari prefaceri istorice. De ce, totuși, cele două confruntări regionale sunt trecute cu vederea în cărțile de istorie? Și e adevărat că, în 1968, tancurile Tratatului de la Varșovia au încercat să treacă granițele dinspre Ungaria și URSS?

    – Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul, Maramureșul istoric și alte ținuturi disputate de români.Rusii și ucrainienii ne-au luat, de mai multe ori, Basarabia, Bucovina , Ținutul Herța, Maramureșul istoric, Insula Șerpilor și Gurile Dunării. Polonezii au stăpânit părți ale Bucovinei, pe care au avut-o și austriecii, care au primit câteva decenii și… Oltenia. Cu bulgarii ne-am disputat Cadrilaterul existând discuții și asupra Dobrogei. Nici cu sârbii nu au lipsit discuțiile asupra Banatului…

    – Secretele închisorilor românești. În perioada interbelică și a celui de al doilea Război Mondial deținuții comuniști au fost închiși în penitenciare și lagăre. La fel și piloții americani doborâți de apărarea antiaeriană deasupra Bucureștiului și a câmpurilor petroliere de pe Valea Prahovei. Mai apoi, nu este deloc clar ce s-a întâmplat cu protagoniștii “marelui jaf comunist” din 1959 sau cu serialul Killer-ul Râmaru în închisoare și cum reușeau să evadeze unii detinuți pe vremea lui Ceaușescu…

    – Crime și catastrofe uitate din istoria neagră a țării. O colonie muncitorească de lângă o hidrocentrala este spulberată de ape, luând zeci de vieți omenești. Sute de brigadieri au fost trimiși la reeducare și pier la Canal și pe șantierele tineretului. Două mari accidente aviatice în Banat și Transilvania, inundații între 1970-75 fac multe victime. Trei catastrofe feroviare fac sute de victime, în 1930 o biserică a ars cu 118 oameni înăuntru, un autobuz pe ruta Suceava-Botoșani s-a răsturnat în mlaștina de la Hunțani în 1980 și au murit 48 de oameni, dezastrul de la Certej din 1971- cu ruperea digului și alunecarea muntelui și cu 89 de morți și 76 de răniți, iar în 1974, la Iași, un șofer a călcat cu o mașină grea o șatră de țigani, luând viața a 24 de oameni.

    Un proiect editorial integral ale cărților Colecția Regală este prezentat de Dan – Silviu Boerescu.

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE