More

    Recrutările externe superficiale

    Cum se poate, da se poate, să recrutezi forţă de muncă sau politicieni fără o verificare prealabilă a viitorilor angajaţi sau colegi de partid ? Consecinţele unei recrutări externe superficiale se repercutează de multe ori în mod negativ asupra activităţii unei firme sau asupra climatului existent în interiorul unui partid. Verificarea C.V.-ului ar trebui să înceapă de la fostele locuri de muncă unde a lucrat viitorul angajat. La fel se poate proceda şi în cazul noilor colegi de partid, care vin din alte partide. La angajatori sau liderii de partid ajung uneori recomandări fictive, care nu sunt verificate temeinic. În ţările dezvoltate, informaţiile sunt verificate din cel puţin trei surse în cazul unor recrutări externe. Astfel, angajatorii şi liderii de partid au posibilitatea să-şi creeze măsurile de siguranţă pentru a preîntâmpina orice fel de disfuncţionalităţi în cadrul sistemului de orice natură ar fi acesta: economic, social, politic, strategic etc.

    Chiar dacă unii angajatori sau politicieni nu cred în celebrul “cal troian”, acesta există şi are diferite “faţete” actoriceşti. Există viitori angajaţi care reuşesc să intre într-un sistem sau altul şi au “misiuni” precise în ceea ce priveşte strategiile sistemului. Infiltrarea acestora în diverse sisteme are menirea de a furniza informaţii concurenţei, “care nu doarme, nu tace şi nu iartă!”. Accesul la unele informaţii strategice, indiferent de sistem, poate cauza prejudicii firmei, instituţiei sau partidului.

    O altă strategie adoptată de “parveniţi” se referă la „recomandările cu dedicaţie” venite din partea unor binevoitori. Nu-i nicio problemă că există şi astfel de recomandări, se practică şi în Occident, dar acestea trebuie la rândul lor verificate cu mare atenţie de către decidenţi în cazul unor recrutări externe. Credulitatea este o greşeală conform zicalei arhicunoscute: „ Nu tot ce zboară se mănâncă!”. De multe ori, angajatorii sau politicienii „merg pe mâna cuvântului dat” şi din lipsă de timp sau din comoditate se iau decizii ad-hoc, ”pompieristice” – cum se mai spune în popor. Ulterior apar surprizele nefaste, iar decidenţii nu ştiu de unde „bate vântul” rece al unor insuccese, fie ele economice sau politice.

    O altă modalitate de a evalua „personajele”, care vor să se angajeze sau să intre într-un partid sau altul, este aceea legată de testele de capacitate. Diploma este diplomă, dar testarea nivelului de cunoştinţe este esenţială pentru viitorul angajat sau politician. Există angajatori care acceptă absolvenţi numai de la anumite facultăţi de prestigiu din România. În momentul în care nu se realizează aceste testări, există riscul ca viitorii angajaţi să fie „şcoliţi” la locul de muncă. Supărarea angajatorilor este de multe ori justificată pentru că ceilalţi angajaţi nu au timp efectiv să le „explice” noilor „colegi”, în câteva minute, ceea ce nu au învăţat în cei trei sau patru ani de studiu în facultate. Climatul de muncă este perturbat de aceşti „diletanţi”, care, de multe ori, n-au nimic de-a face cu o profesie sau alta ori cu calitatea de politician.

    Recrutarea externă este extrem de importantă, iar vigilenţa angajatorilor sau politicienilor în luarea unor decizii reale reprezintă garanţia prevenirii „din start” a unor anomalii şi tensiuni nedorite în cadrul sistemului, oricare ar fi acesta…Sunt mereu actuale cuvintele înţelepte, pe care uneori le ignorăm cu bună ştiinţă: ”Paza bună trece primejdia rea!” sau „Cine s-a ars cu ciorbă, suflă şi-n iaurt”.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE