More


  Castelul din Carei, bijuteria arhitecturală care a devenit vedetă pe Netflix. Turismul în oraș a înflorit şi anual peste 50.000 de turişti calcă pragul castelului

  =

  Renovat cu 5 milioane de euro, fonduri europene, Castelul Karolyi, din municipiul Carei, a atras atenţia producătorilor de la Hollywood şi aşa se face că o echipă de filmare a turnat în luna februarie o peliculă care a avut premiera luna noiembrie în Statele Unite.

  Producţia americană se numeşte “The Princess Switch” şi o are protagonistă pe actriţa Vanessa Hudgens iar filmul este o comedie romantică de Crăciun. Pentru el s-a filmat timp de o lună în exteriorul şi interiorul Castelului Karolyi din Carei, judeţul Satu Mare.


  “L-au găsit pe acesta ca o mică perlă, bijuterie pe care casele de producţie nu aveau de ştire şi s-au folosit de această noutate. Au reamenajat unele săli, dar s-au folosit de arhitectura castelului şi exponatele de aici”, a explicat Dragoș Georgescu, director centru de promovare turism, pentru ProTV.

  Filmările au început în februarie, iar pe lângă actorii veniţi din America, în film apar şi peste 100 de localnici din Carei aleşi în urma unui casting,precum şi colega noastră Raluca Jofi. Castelul Karolyi poartă numele familiei de grofi şi de-a lungul anilor a fost pe rând garnizoană militară, sanatoriu TBC şi liceu zootehnic. A fost refăcut în 2012, iar de atunci e promovat la târgurile de turism din ţară şi străinătate.

  “În forma actuală, Castelul Karolyi seamănă cu castelele din Valea Loarei. Un castel construit în stil romantic eclectic, cu mai multe stiluri de construcții”, spune Hago Attila Nandor, arheolog.


  Filmul The Princess Switch este disponibil pe platforma Netflix, iar cei care au văzut deja comedia romantică spun că imaginile de la castel i-au făcut să intre perfect în atmosfera sărbătorilor. Scenariștii s-au bazat pe o poveste deja cunoscuta “Prinț și cerșetor” și au adaptat-o epocii cotidiene. Stacy are propria cofetărie în Chicago, când se decide să se înscrie într-un concurs care va avea loc într-o altă țară. Aici, Stacy descoperă că este copia leită a ducesei Margaret Delacourt și primește și o propunere cel puțin bizară. Cu o săptămână înainte de Crăciun, cele două schimbă rolurile, iar de aici pornesc o sumedenie de întâmplări comice și romantice.

  Dacă unii critici au spus că filmul este în ton cu comediile de gen care apar înainte de sărbătorile de iarnă, alții au fost încântați de peisajele care apar în film, dar și de jocul actriței Vanessa Hudgens, care joacă cele două roluri principale feminine.


  Criticii de film s-au uitat nu doar la jocul actorilor. Ei spun că nu au fost deloc surprinși când au aflat că scenele din ficționala țară Belgravia au fost filmate în România. Castelul din Carei li s-a părut o locație perfectă pentru un film romantic, având în vedere arhitectura, dar și parcul.

  Refăcut, castelul atrage 50.000 de turişti în fiecare an. Aceştia mai pot vizita în oraş un parc în care se află copaci rari, printre care şi un platan uriaş pus în 1810 şi o seră cu peste 60 de plante de pe 5 continente. Hotelierii şi-au extins afacerile după ce numărul de turişti din oraş s-a dublat. Autorităţile locale spun că au accesat bani atât pentru reabilitarea obiectivelor turistice, cât şi pentru reparaţia drumurilor din oraş.

  “Vrem să asfaltăm restul străzilor şi 18 km de piste de biciclete şi pentru reducerea noxelor cumpărăm 7 autobuze electrice”, spune Eugen Kovacs, primarul Careiului.


  Cei care ajung la Carei pot vizita şi un complex cu apă termală, dar şi cripta familiei Karolyi, cu sarcofage arămite, lucrate cu mare măiestrie.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img