More

    Grădina botanică din Cluj Napoca, oază de linişte şi relaxare

    Considerată a fi cea mai frumoasă grădină publică din România, Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este celebră în toată lumea pentru vasta-i colecţie de plante, unele extrem de rare şi de spectaculoase, dar şi pentru modul în care este amenajată şi pentru solul pe care îl deţine, prielnic dezvoltării speciilor de plante din toate colţurile lumii.

    Primele demersuri de amenajare ale unei grădini botanice în Cluj datează aproximativ din anul 1872 când contele Mikó a dăruit Muzeului Naţional Ardelean o frumoasă grădină ce adăpostea o colecție bogată de arbori și arbuști.

    Grădina Botanică „Alexandru Borza” a început să prindă contur și să se transforme în ceea ce reprezintă ea în prezent abia în anul 1920, când profesorul de botanică și academicianul Alexandru Borza a fost însărcinat cu realizarea unui plan al noii grădini. Sub conducerea academicianului clujean au fost achiziționate noi teritorii și s-a început amenajarea sectoarelor, a serelor, a grădinilor și a aleilor.


    Aici se pot admira peste 10.000 de specii de plante, din toate zonele lumii. Aceasta are o suprafață de 14 hectare și este împărțită în șase sectoare, în funcție de tipul de plante crescute în fiecare sector. Tot aici sunt amenajate șase sere cu plante exotice, dar și două grădini exterioare.

    În Grădina Botanică din Cluj-Napoca este adăpostit cel mai bogat ierbar din țară. Acesta include aproximativ 650.000 de coli cu plante atât din Romania, cât și din marea majoritate a regiunilor lumii. Vasta colecție reprezintă o bază importantă de cercetare pentru botaniști. Pe lângă ierbar, tot aici se află și Muzeul Botanic care deține peste 7.000 de piese și exponate, dar și Biblioteca de Botanică, aflată la parterul Instituitului de Botanică.

    În sera acvatică din grădina botanică se află lotusul de Amazon a cărui frunze pot ajunge până la 1,5 m în diametru și pot susține greutatea unui copil. Un alt lucru interesant la această plantă acvatică este faptul că florile ei, care înfloresc din primăvară până în toamnă, supraviețuiesc doar o zi (maxim 24 de ore), după care se ofilesc și cad.


    Grădina Romană din interiorul Grădinii Botanice clujene este formată în jurul unor vestigii romane ce au fost descoperite în oraș și apoi au fost mutate aici. În mijlocul acestei grădini se află statuia Zeiței Ceres, zeița grâului și a recoltelor în simbolistica romană.

    Dacă iubeşti lalelele, atunci trebuie să o vizitezi primăvara! Din martie până în iunie, aleile cu lalele în toate culorile curcubeului reprezintă atracţia grădinii. Mai mult, s-a constatat că în sezonul de primăvară, numărul de turişti creşte tocmai datorită acestui fapt. În acea perioadă, mii de turişti şi fotografi se adună în grădina botanică pentru a admira superbele lalele, care sunt însoţite de alte minunăţii ale naturii, narcisele, magnoliile şi zambilele.


    O altă atracţie a Grădinii Botanice din Cluj este Grădina Japoneză. Aceasta a fost construită între anii 1923-1924, în stilul gyo-no-niwa, un stil tradițional japonez și cuprinde un lac creat artificial în mijlocul căruia se află o mică insulă. Insula este unită de mal printr-un pod curbat la capătul căruia se află o poartă. De asemene, pe partea opusă insulei se află un podeț din piatră. Farmecul aceste mici grădini este dat de faptul că toate construcțiile și amenajările din interiorul ei sunt realizate respectând stilul arhitectural tradițional japonez.

    În Grădina Botanică se află și un turn de apă, construit în anii 1920, odată cu amenajarea grădinii, pentru a servi ca sursă de alimentare cu apă pentru rețeaua de irigare și apeductele de aici. De-a lungul anilor, acesta a căpătat încă o funcție, el fiind transformat într-un loc de belvedere asupra grădinii și a unei părți din oraș. Turiștii obișnuiesc să urce aici pentru a admira de sus frumoasa grădină.


    Pentru a reuși să obțină plante noi, de pe toate meridianele lumii, Grădina Botanică din Cluj a dezvoltat relații de colaborare cu peste 450 de grădini botanice din aproximativ 80 de țări din întreaga lume.

    Grădina Botanică este vizitată anual de circa 150.000 de persoane, fapt ceea ce îi conferă statutul de un adevărat simbol al Clujului.


    Orar Gradina Botanică: Luni – Duminică: 08:00 – 20:00

    Taxa de intrare pentru adulţi*: 10 lei

    Taxa de intrare pentru copii (peste 5 ani), elevi, studenţi de la alte universităţi, pensionari şi seniori: 5 lei
    *Accesul este gratuit pentru studenţii şi angajatii U.B.B., pe baza carnetului de student şi a legitimatiei de serviciu, copiii sub 5 ani şi persoanele cu dizabilităţi.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE