More

    „Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia”!

    Ce fel de politicieni sunt aceia, care dacă le arunci puțin „jăratec pe coadă” merg fuga-fuguța în fața poporului pentru a se plânge cu vehemență ca niște copii de la grădiniță ? „Arcașii” unor politicieni „țintesc” în continuare cel mai puternic partid din România. În loc să se replieze pentru a dezvolta mult anunțatele strategii infailibile, care vor conduce România pe calea mult așteptatei Normalități, Domniile lor se cantonează în „declarații populiste”. Această gândire tranșantă, închistată-n ideea demolării politice a unui partid, se pretează foarte bine cu celebrul proverb: „Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia”! Ideea obsesivă, chiar obositoare, de a critica un partid face parte probabil din bucătăria unui „egocentrism” aberant, plictisior și enervant.

    După victoria obținută în urma unor „lupte premeditate”, învingătorii au savurat din plin dulceața ei trecătoare, iar acum ar trebui să se concentreze extrem de serios pentru a „mânui” așa cum se cuvine„ sabia cu două tăișuri” a Puterii. Temerile au început să apară la orizontul apăsătoarei Responsabilități naționale. „Dușmanul” a fost cum a fost, dar acum trebuie „acordate” foarte bine „corzile” Puterii. Nu de alta, dar acestea n-ar trebui să sune fals în timpul viitoarelor „concerte-raport”, car vor fi susținute periodic în fața țării. Sunt multe, mari și mărunte problemele românilor, care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp. Bine, bine, probabil o vreme se vor găsi „tot felul de scuze, care pot să acuze”, puse-n cârca fostei guvernări. O vreme va ține „șmecheria” asta pe care o vom regăsi în nenumărate acuzații, că, har Domului, ne-am obișnuit cu ele… După aceea, vor trebui „să sară în apă” unii politicieni numiți în funcții și chiar dacă „nu știu să înoate”, vor trebui să învețe din mersul imprevizibil și incitant al guvernării. Nopțile nedormite și calculele se vor abate asupra celor mai responsabili „stâlpi” ai partidului câștigător.

    Prietenii politicieni din partidele aliate au început deja să-i avertizeze, prin intermediul unor emisiuni televizate, pe foștii colegi de partid, care au devenit din învinși, învingători, ca nu cumva să greșească în timpul guvernării pentru că altfel Victoria se poate preschimba într-o înfrîngere la viitoarele alegeri. Mulți români, probabil nu ar dori „să fie în pielea celor”, care și-au asumat aceste mari responsabilități naționale. Acestea, musai, trebuie să fie ancorate în tot ceea ce înseamnă Interesul Național. „Ferească bunul Dumnezeu” să fie deschisă „Cutia Pandorei”! Probabil, perdanții se vor transforma și ei într-un „Gică Contra”, nemilos și dur, iar noii câștigători, care poartă „laurii victoriei” ca pe niște talismane, vor trebui să lupte cu tot felul de acuzații pertinente, și nu contrafăcute, iar în același timp vor trebui să-și concentreze mintea în vederea luării unor „decizii geniale” menite să conducă țara pe „calea strălucitoare” a Normalității. Ochii iscoditori ai electoratului, fie de stânga, fie de dreapta, vor sta ațintiți tot timpul asupra noilor sau mai vechilor conducători, ca niște faruri uriașe de tip OZN…Acum, poate vor avea bucuria să constate unii politicieni aflați la Putere, cum e să lucrezi cu „s…-n coaste”, iar perdanții să te pândească pentru a înregistra orice greșeală, mică sau mare, comisă de noii și marii decidenți. Pentru ca „prăjitura” subestimării să fie completă, noii observatori probabil vor face publice de îndată orice greșeli săvârșite de noii guvernanți.

    În vâltoarea amețitoare a moțiunii de cenzură, un alegător sătmărean, care a lucrat prin cele străinătăți, spunea că în unele țări nu există atâta ceartă între politicieni . Acolo, cine este la guvernare aplică deciziile cele mai bune pentru țara respectivă, luate împreună cu cei mai buni politicieni, indiferent de culoarea politică. Chiar dacă se schimbă guvernarea, noii politicieni desemnați continuă proiectele inițiate de către toți parlamentarii. Cei care nu mai sunt la guvernare se implică și ei cu tot felul de soluții și idei menite să finalizeze cu succes anumite proiecte strategice benefice pentru populația țării respective. Opoziția constă dintr-o confruntare de idei, iar până la urmă din contradicții se naște soluția cea mai bună pentru Interesul Național. Cei care sunt la guvernare acordă un respect academic colegilor politicieni, care nu sunt la guvernare, dar fac parte din Parlamentul țării respective. Preluarea unei guvernări, cu bune și rele, este extrem de importantă. „Din greșeli se poate învăța”, iar ideile bune trebuie fructificate, îmbunătățite și aplicate în continuare în spațiul public. „La noi, ca la nimenea”! Unii politicieni, cu „ochii ieșiți din orbite”, se țin „ca scaiul de oaie” de actualele cuvinte ale mult pomenitului proverb: „Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia”!

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE