More

    Tensiuni și presiuni psihice pe tărâmul școlii

    Este de-a dreptul incredibil ce se întâmplă în această perioadă, premergătoare alegerilor locale, în școlile din România. Masca de protecție, supranumită ,,botniță” a devenit cauza ripostelor inițiate de unii părinți indignați de măsurile stresante impuse elevilor. Până acum, niciun profesionist în domeniul medical nu a găsit alte măsuri de protecție complementare, mai puțin invazive, pentru a-i proteja pe elevii din școli! În spațiul public ajung tot felul de informații legate de eficiența sau ineficiența măștii de protecție. În unele situații s-a creat un fel de „isterie” generată de obligativitatea purtării măștii de protecție. Alții spun că infestarea cu coronavirus se poate produce și prin intermediul ochilor, care nu sunt protejați de mască. După ieșirea de la școală, copiii merg în grupuri în parcuri, pentru a se distra, și nicidecum nu mai respectă distanțarea socială. Cine să-i mai supravegheze și să-i dădăcească? Profesorii sunt bulversați, nu-și pot elabora niște programe școlare de predare a materiilor stabile, deoarece circulă invariabil zvonul că în curând se va trece, probabil, de la starea de alertă, la starea de urgență. Posibila decizie va duce la reîntoarcerea scenariului care poartă numele de: „învățământul online”. Dacă situația este atât de critică, după cum reiese din statisticile evoluției ascendente a infectării românilor cu coronavirus, atunci de ce a mai fost nevoie de începerea școlii cu o programă școlară mixtă?

    Mai există părinți și specialiști care sunt de părere că ar fi trebuit (și chiar ar fi necesar) să se insiste pe îmbunătățirea imunității elevilor. Fiecare părinte ar fi probabil dispus să aloce bani pentru a suplimenta alimentația copiilor cu acele produse care pot consolida imunitatea copiilor. Se spune că: ,,Un organism cu imunitate ridicată NU se contaminează cu agenți patogeni (microbi, virusuri, paraziți), deoarece are o rezistență puternică și nu poate fi infectat!”. Iată o soluție extrem de cunoscută, care ar putea descongestiona situația tensionată creată în școli prin purtarea măștii de protecție. De asemenea, în fiecare zi, înainte de începerea orelor de curs, sălile de clasă ar putea fi deparazitate și dezinfectate cu soluțiile adecvate, iar la intrarea în școală, elevilor să le fie verificată temperatura în continuare și dezinfectați cu soluții speciale.

    Poate există și alte măsuri de protecție mai moderne, dar, oricum, trebuie găsite alternative eficiente pentru detensionarea mediului școlar românesc. Decidenții trebuie să înțeleagă faptul că „nu toți elevii pot suporta masca de protecție”, dar mai ales densitatea materialului din care este confecționată masca are inconvenientul de a reține umiditatea rezultată în urma respirației copilului. Materialul se udă, iar respirația copilului este îngreunată. Un alt impediment revoltător este faptul că nici măcar în pauzele petrecute în curtea școlii, elevilor nu li se permite să-și dea jos masca. Nu este simplă misiunea profesorilor, decidenților și a specialiștilor în domeniul medical de a găsi „în cel mai scurt timp” alternative sigure și eficiente pentru înlăturarea disconfortului creat de masca de protecție, dar și de prevenirea posibilelor infestări cu Covid-19. Poate și comunicarea cu părinții ar fi o posibilă punte a lansării unor idei constructive, venite din partea lor, pentru a soluționa în mod inteligent această stare de disconfort și tensiune, care s-a creat în școli. Amenzile și mijloacele de coerciție „nu sunt căile cele mai eficace” în vederea prevenirii protestelor de stradă, derulate sub semnele „libertății și drepturilor omului”. Poate aceste „mijloace coercitive”, legale de altfel, nu vor face decât să întărâte și mai mult pe unii părinți, dar și alte categorii sociale, iar aceste „mitinguri”, la care participă și copii, ar putea degenera în tot felul de manifestări violente în urma cărora să fie afectați oameni nevinovați. Până la urmă, înțelepciunea și inteligența unor români vizionari se vor ridica deasupra acestei pandemii, pe care o trăim „cu frica-n sân”, și vor găsi o cale de compromis eficientă și eficace, menită să împace și „capra și varza!”. S-auzim de bine, că de prostie, dictatură și răutate ne-am săturat. Greu-i a gândi !, dar se pare că e imposibil să gândească unii semeni de-ai noștri orgolioși și obtuzi…

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE