More


  Trei evadați extrem de periculoși au fost prinși la Târșolț

  =

     Evadați dintr-un penitenciar de maximă siguranță a cărui locație nu putem să v-o dezvăluim, trei deținuți au încercat să treacă granița spre Ucraina sau Ungaria, nu se știe cu precizie, urmând ca acest lucru să se afle în urma interogatoriilor ce urmează să se desfășoare, deasemenea nu se știe unde.

     În urma unei desfășurări de forțe ieșite din comun fugarii au fost descoperiți pe raza comunei Târșolț din județul nostru. Dându-și seama că au fost reperați, cei trei au hotărât să se despartă, fixând un loc de întâlnire, după miezul nopții, în una din pădurile dinspre graniță. Cei trei au ales nu numai trei direcții diferite ci și trei moduri de a se descurca diferite. Dacă unul a ales o casă în construcție părăsită, de la marginea Târșolțului, unde în mod obișnuit sunt aciuați vreo trei oameni sărmani fără adăpost, altul a ales smârcurile proapăt îmbibate de ploi din împrejurimile comunei, unde s-a camuflat pe o zonă mai uscată, iar cel de-al treilea a furat o mașină și a încercat să fugă spre Ungaria probabil, concluzie trasă după ce mașina a fost reperată în comuna Călinești pentru că gonea speriind trecătorii.

     Cel din casa părăsită s-a cuibărit într-una din camerele în roșu de la etaj, fugărindu-i pe bieții oameni fără adăpost. După informații culese de către membrii echipelor locale ale Serviciului „Voluntar pentru situații de urgență” din comuna Târșolț, de la vecini și de la alți oameni de pe stradă s-a întărit bănuiala că fugarii sunt în casă. Au fost chemați mascații (trupele DIAS – unități speciale ale poliției jud. Satu Mare). După numai câteva minute aceștia și-au făcut simțită prezența nu numai fizic ci și emoțional, băgând în sperieți pe cei câțiva oameni adunați, unii să întrebe ce s-a întâmplat, alții să dea explicații mai mult sau mai puțin elucubrante. Cert este că în nici cinci minute, după ce s-au auzit mai multe somații și strigăte, ba chiar și un foc de armă sau o explozie a unei petarde de intimidare (nu mi-am dat seama deoarece a trecut mult timp de când am făcut armata), fugarul era încătușat, scos din perimetru și introdus în dubă. Dus a fost. Unde? Nu am aflat. Glonțul sau ce-o fi fost mi-a trecut pe la ureche căci și acum în țiuie urechea, de mi-am zis că n-oi mai participa la așa ceva câte zile oi avea.

      Ți-ai găsit! N-a trecut nici jumătate de oră și alergam ca disperatul prin terenul mlăștinos de la marginea satului încercând să obțin o poziție cât mai bună să pot imortaliza prinderea celui de-al doilea deținut. Ăsta a fost reperat de echipa de salvamontiști de la asociația „Multisalva” care cu drone și parapante l-au descoperit pe infractor. Surpriza lui a fost mare pentru că se camuflase numai pe orizontală nu și pe verticală. No bine! Au venit iar mascații, l-au „legat” și în dubă cu el. Ud până aproape de genunchi, am ieșit din smărcuri, mi-am golit pantofii de apă (nu prea am fost echipat de intervenții multiple zice Fulop Szabolcs „șefu’” echipei Multisalva). Naiba o știut(!) îmi scapă printre mandibule, și mă duc spre mașină urcându-mi picioarele desculțe pe valvele de la instalația de încălzire.

  Nici vorbă de hodină. Tocmai suntem anunțați că a fost reperată o mașină care gonește prin Călinești și șosetele mele nu sunt uscate. Asta e! Plecăm în trombă pe niște drumuri desfundate de mă doare și acum baia de ulei și tăblăria ce determină ampatamentul și garda la sol. Aerian și la sol urmărirea, spre deosebire de cea din filme, e reală. Traversăm Călineștiul mai întâi în lung, apoi în lat, și ne trezim că după ce trecem de lac o luăm prin pădure. Iar drum desfundat. Noroc că ATV-ul Serviciului de Pompieri al Orașului Csenger și câinii de la asociația Alfa Dog i-au prins urma. După vreo 2-3 km, dându-și seama că va fi ajuns negreșit, a abandonat mașina. Cam pe acolo pe unde și-a mutat Ionică Gyorgy barul de la Extasi. A abandonat mașina cum spuneam și a intrat în apa rece, de octombrie, a lacului. Ocolul Silvic Satu Mare a pus repede la dispoziția pompierilor o barcă de intervenție și, după vreo jumătate de oră, l-au adus la mal înghețat bocnă. Iar mascați, iar dubă…

  Mai pe seară, ascunși de ochii presei, într-un bar din Târșolț, primarul comunei, Grigore Pop, împreună cu voluntarii, polițiștii, mascații (singurii fără mască medicinală), pompierii, salvamontiștii, silvicultorii și… infractorii sărbătoreau reușita exercițiului ”COOPERAREA TRANSFRONTALIERA A ECHIPELOR DE INTERVENTIE SI SALVARE NEGUVERNAMENTALE SI PUBLICE – CROSCOOP -”, proiect finanțat cu bani europeni. Proiect al cărui lider este Primăria Târșolț.

  Exercițiul a avut ca scop exersarea deprinderilor dobândite la cursurile de formare organizate pentru echipele serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) a comunelor Târșolț (România), Csenger (Ungaria) și Apșa de Jos (Ucraina – doar on-line din cauza condițiilor specifice de pandemie): orientare cu ajutorul sistemului de poziționare globală (GPS), creșterea capacității de gestionare a situațiilor de urgență și tehnici de observare, urmărire și prindere a infractorilor pe sol, aer și apă.

   

  Gruiță Ienășoiu

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img