More


  ,,acum” a venit vremea trecerii…, poetule dr. AUREL POP

  =


  Pe brațele veștede ale bâtrânei Toamne s-a așternut întru veșnică odihnă trupul sidefiu al poetului dr. Aurel Pop, membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Vestea trecerii pe târâmul inefabil al creației veșnice a declanșat în adâncul sufletelor celor rămași pe acest tărâm efemer, rememorări literare și jurnalistice emblematice. În căutarea unui poem reprezentativ pentru creația poetului dr. Aurel Pop, în mod surpinzător mi-au ieșit în cale următoarele versuri, parcă predestinate pentru acest eveniment nefast pentru toți cei care l-au cunoscut. Parcă mâna sidefie a poetului m-a călăuzit spre acest poem, intitulat ,,acum”, de parcă poetul dr.Aurel Pop ar dori să ne transmită un mesaj de Dincolo, din Grădinile Raiului:,, acum/ Ies din când în când/ La lumină/ Din câte-un poem/ Noaptea/ Îmi potrivesc gândurile/ Cu grijă/ Peste zi/ Vorbesc de criza/ De timp/ De spațiu/ De viteza/ Evenimentelor/ Ce au loc/ Înăuntru și-n afara/ Cuvântului.”

  Complexitatea personalității poetului dr. Aurel Pop o regăsim și în calitățile sale de: director al Editurii CITADELA, critic literar, publicist, consilier literar, editor, eseist, jurnalist profesionist, dar și istoric literar. A fost o fire poleită de o sensibilitate subtilă inefabilă, dinamică, optimistă, minuțioasă, mereu preocupată de a plasa în sfera luminii nemuritoare a tiparului valorile autentice ale literaturii române de acasă și de pretutindeni. Un coleg din presa literară sătmăreană a scris despre poetul dr. Aurel Pop:,, Ne-a părăsit un Prieten adevărat, un Om bun, cu suflet mare. Golul pe care l-a lăsat nu poate fi umplut…O seară tristă. A plecat la cele veşnice neobositul editor dr. Aurel Pop. A fondat şi a ţinut în viaţă mai multe publicaţii sătmărene. Poet talentat, membru al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, se apropia de aniversarea a 71 de ani. A lăsat în urmă multe-multe regrete. A fost un om de ispravă, un om al cărţii… . Condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!”, Viorel Câmpean – redactor-șef al revistei MĂRTURII CULTURALE.”. Pentru a readuce în actualitate manuscrise ale unor scriitori sătmăreni a muncit timp îndelungat pentru ca acestea să fie publicate în cărți, unele postmortem, de referință pentru literatura sătmăreană și națională. A reușit de-a lungul vieții sale literare și jurnalistice să participe la: diverse concursuri literare, sesiuni de comunicări științifice și culturale, tabere de creație literară, comemorări dedicate unor mari poeți români și multe, multe alte evenimente literare istorice. În calitate de consilier literar a girat apariția unor cărți cu un conținut literar și istoric pline de originalitate, semnate de personalități marcante ale vieții culturale sătmărene. Una din marile realizări, de mare actualitate, a poetului, scriitorului și criticului dr. Aurel Pop a fost înființarea de curând a revistei trimestriale MĂRTURII CULTURALE, care s-a bucurat de mare succes în țară și străinătate. În paginile acestei reviste, pe lângă editorialele semnate de directorul revistei dr. Aurel Pop, au apărut și nenumărate: eseuri, interviuri, poezii, cronici literare, consemnări, traduceri – semnate de oameni de cultură prestigioși, fotografii inedite, dar și lucrări reprezentative ale unor artiști plastici, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.
  Pe lângă activitatea sa literară autohtonă, poetul dr. Aurel Pop a fost un colaborator consecvent al unor reviste literare renumite din țară: “Tribuna”,”Familia”, “Vatra”, “Pan”, “Convorbiri literare”, “Ateneu”, “Pleade”, “Poesis”, “Pagini bucovinene”, “Solstițiu”, “Raluca”, “Pagini sătmărene”, “Bucovina literară”, “Arena”, Jurnalul de Vineri”, “Reflex”, “Viața Universitară” “Agora Universitară”,”Oglinda literară”, “13 Plus”, “Plumb”, “Citadela”,” Archeus”, “Cetatea culturală”,”PRO Saeculum”, etc. De asemenea a colaborat la diverse reviste din străinătate: “Atheneum” din Vancouver (Canada), “Conexiuni” din New York(S.U.A.),”Lumină lină” (SUA),”Observatorul” (Canada), “Pagini românești” (Noua Zeelandă),”Tribuna noastră” (Canada), etc. Poetul dr. Aurel Pop a publicat numeroase cărți: -”Pelerinaj de secesiune”, Editura “Solstitiu”- Satu Mare,2004, tradus în versiunile: germană, maghiară și engleză,cu o prefață de Paul Emanuel Silvan; volum distins cu premiul academic pentru literatură pe anul 2004 din partea Universității de Vest “V. Goldiș” Arad. “Calvarul cuvintelor”, Editura “Risoprint”, Cluj-Napoca,2006, tradus în limbile: germană, maghiară, engleză și franceză, cu o prefață semnată de criticul și istoricul literar Nae Antonescu. “Sonete din regatul disperării”, Editura “Risoprint”, Cluj-Napoca, 2007, cu o prefață de Valeria Manta Tăicuțu. “La Hanul Verbelor”, (critică literară) Editura “Risoprint”, Cluj-Napoca 2008, cu o prefață scrisă de dr. Adrian Botez. “Cuvinte dintr-un noian de vorbe”, (interviuri) Editura “Citadela” Satu Mare 2009. “Semne dintr-un trunchi de cuvânt” (poeme) Editura “Citadela” Satu Mare 2009, cu o prefață de dr. Adrian Botez. „Ion Burnar: schiță monografică” – studiu monograpfic, (2010). “Deschideri confesive” – interviuri (2011). “Eternitate prin poezie” – antologie (2012), prefață scrisă dr. Alexandru Zotta.
  “Rezistența țărănească anticomunistă din perioada colectivizării în județul Satu Mare” – studiu istoric, (2012). “Vasile Scurtu, zece ani în serviciul Sătmarului” – studiu monografic, (2012).
  “Taina căderilor” (2013). A obținut peste 20 de premii literare. Despre cărțile lui Aurel Pop au scris de-a lungul vremii: Nae Antonescu, George Vulturescu, IOn Burnar, Petru Scutelnicu, Adina Ungur, Dorin Sălăjan, Paul Emanuel Sivan, Ion Nistor,Valeria Manta Tăicuțu, Ion Bala, Viorel Vladimirescu, Felician Pop, Laura Scutaru, Laura Gloria Iordache, Daniel Renon, Dr.Bura Laszlo, Ion Beldeanu, Petre Fluierașu, Liviu Comșia, Dr. Adrian Botez, Ion Roșioru, etc.
  ,, acum/Ies din când în când/ La lumină/ Din câte-un poem/ Noaptea/ Îmi potrivesc gândurile/ Cu grijă/ Peste zi/ Vorbesc de criza/ De timp/ De spațiu/ De viteza/ Evenimentelor/ Ce au loc/ Înăuntru și-n afara/ Cuvântului.” Credem cu tărie, prietene dr. AUREL POP, că sufletul tău nobil de poet și-a găsit binemeritatul loc în Grădinile poetice al îngerilor din Împărăția lui Dumnezeu. Condoleanțe familiei îndurerate.

  Dumitru TImerman   ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img