More


  Imixtiuni în politică a prefectului Radu Bud?!?

  - Advertisement -

  Deși își depășește clar atribuțiile de serviciu voind să pară sau să fie un “tătuc” în județ prefectul pare îmbătat de putere , având în vedere că PNL este partidul de guvernământ iar dumnealui este reprezentantul Guvernului în teritoriu, acesta pune tot felul de presiuni pe directorii de deconcentrate pentru a-i face să își dea demisia, iar mai nou șantajează UDMR ca să pună 2 vicepreședinți la Consiliul Județean de la PNL. Sursele noastre afirmă că dacă nu va pune 2 vicepreședinți de la UDMR prefectul le-a promis că toate hotărârile de Consiliu Județean și Local vor fi atacate în contencios administrativ.

  Care sunt atribuțiile prefectului?
  Conform site-lui oficial al Prefecturii Satu Mare https:// sm. prefectura. mai. gov. ro/despre-noi / conducere / Atribuțiile prefectului sunt următoarele:

  Conform art. 19 din Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul îndeplineşte următoarele atribuţii principale:

  -asigură, la nivelul judeţului sau, după caz, al municipiului Bucureşti, aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice;

  -acţionează pentru realizarea în judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti, a obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare şi dispune măsurile necesare pentru îndeplinirea lor, în conformitate cu competenţele şi atribuţiile ce îi revin, potrivit legii;

  -acţionează pentru menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale;

  -colaborează cu autorităţile administraţiei publice locale pentru determinarea priorităţilor de dezvoltare teritorială;

  -verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local sau ale primarului;

  -asigură, împreună cu autorităţile şi organele abilitate, ducerea la îndeplinire, în condiţiile stabilite prin lege, a măsurilor de pregătire şi intervenţie pentru situaţii de urgenţă;

  -dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora şi foloseşte în acest sens sumele special prevăzute în bugetul propriu cu această destinaţie;

  -utilizează, în calitate de şef al protecţiei civile, fondurile special alocate de la bugetul de stat şi baza logistică de intervenţie în situaţii de criză, în scopul desfăşurării în bune condiţii a acestei activităţi;

  -dispune măsurile corespunzătoare pentru prevenirea infracţiunilor şi apărarea drepturilor şi a siguranţei cetăţenilor, prin organele legal abilitate;

  -asigură realizarea planului de măsuri pentru integrare europeană;

  -dispune măsuri de aplicare a politicilor naţionale hotărâte de Guvern şi a politicilor de integrare europeană;

  -hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu instituţii similare din ţară şi din străinătate, în vederea promovării intereselor comune;

  -asigură folosirea, în condiţiile legii, a limbii materne în raporturile dintre cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale şi serviciile publice deconcentrate în unităţile administrativ-teritoriale în care aceştia au o pondere de peste 20%.

  Prefectul îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de lege şi de celelalte acte normative, precum şi însărcinările stabilite de Guvern.

  Așadar, nici vorbă de acțiuni politice, schimbării de directorii, negocieri politice sau șantaje politice.

  Acesta, voind să controleze tot, își încurcă propriul partid?!
  Radu Bud voind cu orice preț să își arate mușchii celor de la București din conducerea PNL, vrea să forțeze, prin tot felul de șantaje și presiuni obținerea a două posturi de vicepreședinții la CJ Satu Mare, dar, dar de o să îi facă pe cei de la București să îl aprecieze, având în vedere că surse din cadrul Prefecturii, acesta nu ar mai avea Certificatul ORNISS și astfel ar urma să fie schimbat din funcția de prefect,forțează cât poate anumite lucruri.
  Certificatul ORNISS permite accesul la informațiile clasificate, secrete de stat. În România, accesul la informaţii secrete de stat este permis, cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte, numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

  Numai că, voind să facă el tot, îl cam încurcă pe actualul Președinte al PNL Satu Mare în planurile acestuia de a deveni președinte de CJ în anul 2024 și încurcă planurile partidelor de a face un consiliul județean pentru toți locuitorii județului.

  Dând dovadă de maturitate politică, chiar dacă a fost proaspăt numit și deși încă este tânăr, actualul președinte al PNL Satu Mare, Adrian Cozma, nu iese în față și nu poartă nici un fel de negocieri cu UDMR pentru postul de vicepreședinte la Consiliul Județean, lăsându-și astfel cale spre o negociere românească pentru 2024 .

  Să vedem cum va juca UDMR!
  Acum va interveni știința negocierii. Să vedem ce se va întâmpla. Se va lăsa șantajat UDMR -ul prin tertipurile “ieftine” ale prefectului Bud sau va ține cont de dorința votanților și va face un consiliu județean pentru binele locuitorilor acestui județ și va implica în conducerea Consiliului Județean toate partidele românești dând astfel putere de decizie tuturor partidelor intrate în consiliul județean și, astfel, tuturor celor care au fost la vot. Cu un post de vicepreședinte la PSD și unul la PNL, iar celor din PMP o altă funcție de conducere la nivel județean, ar face ca toate partidele să se concentreze pe binele județului și al locuitorilor lui. Ar duce la o dezvoltare și o nouă perspectivă de a face politică în județ.

  Dacă nu țin cont de voința votanților ar putea duce la mai multe scenarii. PSD mai mult ca sigur nu va accepta rolul de partid sacrificat doar pentru a-i face pe plac actualului prefect și unor consilierii de la ușile Primăriei și a Consiliului Județean, care se lăfăie pe banii sătmărenilor, dar au ambiții personale doar de dragul de a le avea. Cel mai plauzibil ar fi că un PSD rănit va face opoziție la sânge împreună cu Adrian Cozma care nu va ține cont de vreo alianță cu UDMR si va continua lupta cu Pataki pentru a-l slăbi pentru alegerile locale din 2024 . Când cu un Pataki erodat și plafonat de al doilea mandat, și cu o opoziție la sânge, dar constructivă, Cozma ar putea să câștige funcția supremă în județ și în următorii 8 sau 12 ani PNL să aibă președinte la Consiliul Județean.

  Se anunță 4 ani extrem de interesanți
  Cert este că nimeni nu o sa mai aibă o viață politică atât de liniștită ca în 2016-2020 .Situația în tară și în județ este extrem de grea.Actuala pandemie dă de furcă întregii țării.Se schimbă felul de viață,de a gândi, de comportament, de a face business, se schimbă tot. Politicienii s-au mai schimbat şi se vor mai schimba, PSD, PNL are conducere nouă și tânâră. PMP a intrat în Consiliul Județean și este în creștere în județ. Trăim vremuri la care nici nu ne gândeam.

  Așadar inspirația și negocierile viitoare vor face următorii 4 ani extrem de interesanți !

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img