More


  Salariile, sporurile şi sustenabilitatea

  - Advertisement -

              În ultima perioadă de timp se vorbeşte din ce în ce mai mult despre un program riguros de relansare economică. Nucleul acestui program ar trebui să se axeze pe încurajarea investiţiilor şi relaxarea fiscală în vederea stimulării mediului de afaceri românesc. Expresia „Nu sunt bani!”, ar trebui înlocuită, ar fi vremea, cu o strategie eficientă, care să aducă bani la bugetul consolidat al statului. Măsurile restrictive specifice crizei economice, care probabil vor fi aplicate angajaţilor din sistemul de stat, nu vor rezolva problemele legate de buget. Pentru a se proteja din punct de vedere a imaginii publice, unii politicieni afirmă că nu vor diminua salariile, şi-aşa modice în comparaţie cu cele din ţările dezvoltate, dar se pare că vor fi tăiate anumite sporuri. Dacă vor fi tăiate sporurile implicit nu vor fi micşorate şi salariile nete?

              Dacă există discuţii pe tema salariilor, sporurilor şi reducerii de personal, acum în preajma definitivării bugetului, ce să mai înţeleagă angajaţii din sistemul de stat când în spaţiul public este aruncată „ca din praştie” afirmaţia:  „…salariile şi sporurile personalului din administraţie nu sunt sustenabile ”. Curios rămâne faptul că în momentul în care se schimbă Majoritatea, „nu mai sunt bani!”. Pentru alte „aranjamente şi şmecherii financiare” se pare că sunt bani cu nemiluita. La noi, „decidenţii majoritari” vorbesc despre reducerea de personal din administraţia locală şi centrală, în timp ce în alte ţări din Occident se aplică măsuri de redistribuire a forţei de muncă. În sistemul de stat există compartimente, care au un deficit de personal, motiv pentru care buna funcţionare a acestora este îndoielnică, anemică şi lipsită de operativitatea rezolvării problemelor venite din partea populaţiei.

   Există oameni foarte bine pregătiţi, care lucrează în administraţiile publice locale şi centrale, iar încărcarea lor cu teme de lucru variate ţine până la urmă de un management eficient. Nimeni nu crede că ţara va prospera dacă vor avea loc tăieri de sporuri, îngheţarea salariilor şi reducerea drastică de personal. Cine ar trebui să gândească alternativele eficiente, nu distructive, menite să ducă la creşterea veniturilor la bugetul consolidat al statului ? Executanţii alegători sau decidenţii aleşi ? Dacă vor fi reduceri masive de personal, unde vor merge să lucreze cei disponibilizaţi? Probabil vom asista la un nou exod al forţei de muncă către Occident?  Eliminarea anumitor sporuri, va duce implicit la scăderea veniturilor angajaţilor. Dacă vor scădea veniturile va scădea şi consumul, care indirect se repercutează asupra încasărilor bugetare.

              Dacă în sistemul bugetar se prefigurează astfel de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, ce să mai vorbim despre sistemul privat? Dintr-o constatare a unui demnitar public am aflat că: „România are cea mai mare povară fiscală din UE, românii făcând salariul aproape juma-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani…”. Unde este, măi fraţilor, prosperitatea acestei ţări atacată din toate părţile de ,,hrăpăreţi” ? Avem economişti cu experienţă, care sunt ţinuţi deoparte pentru că strategiile lor realiste de relansare economică nu sunt în concordanţă cu interesele unor ,,politruci”?

  Dialogul şi comunicarea, cu toţi reprezentanţii forţelor politice, au fost înlocuite în ultimii ani cu nenumărate scandaluri politice publice, în loc să fie elaborate strategii eficiente pentru dezvoltarea economică a României şi o viaţă mai bună pentru români. Câtă receptivitate au acordat „ politrucii” oamenilor de afaceri din România, care nu o dată au semnalat multe din problemele cu care ei se confruntă în fiecare lună? Despre nivelul de impozitare al multinaţionalelor nu vorbeşte nimeni? SOS!SOS! Treziţi-vă, VOI, ce-i din ,,turnul de fildeş” al politicii  obtuze…până nu se ,,scufundă” ţara din cauza prostiei!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img