Starea de urgență impusă de pandemia declanșată de COVID-19 a dat peste cap planurile tinerilor care doreau să se căsătorească în această perioadă. 
Cum a fost anul 2020 din punct de vedere al casatoriilor?
În anul 2020, la nivelul municipiului Satu Mare au fost înregistrate 405 de căsătorii, dintre care 43 au fost oficiate în limba maghiară. Din cele 405 căsătorii înregistrate, 42 de acte au fostr transcrise din străinătate.
 Cate casatorii au fost programate, cate s-au reprogramat si cate au fost anulate?
Precizăm că în 2020 au fost programate 683 de oficieri de stare civilă, din care 278 dintre ele au fost anulate.
Cum s-a desfasurat in 2020 starea civila. Cate persoane au putut participa la eveniment?
Pe perioada stării de urgență au putut fi prezenta maxim 8 persoane, cu tot cu ofițerul de stare civilă, fotograf sau videograf.
Care este situatia in momentul de fata?
În prezent, conform legislației în vigoare numărul maxim de persoane prezente este de 20.
Ce ati recomada tinerilor care vor sa faca acest pas? 
Multi dintre ei amana casatoria,datorita faptului ca petrecerea nu se poate desfasura asa cum isi doresc ei.
Anul acesta au fost deja programate 500 de oficieri de stare civilă, dintre care 30 au fost oficiate până astăzi. Recomandăm cetățenilor să nu amâne starea civilă pentru a evita aglomerarea și a prinde un loc liber în data în care își doresc. Starea civilă se poate oficia și fără organizarea unei petreceri și astfel aceștia au garanția că vor fi programați în perioada în care își doresc.
Pe de altă parte, recomandarea noastră este să respecte mereu regulile de siguranță și protecție pentru a se proteja pe ei și pe cei dragi, indiferent de cadrul în care decid să organizeze un eveniment.
Referitor la divorturi…a crescut numarul lor, a scazut?
În 2020 la D.E.P Satu Mare s-au înregistrat 24 de cereri pentru desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, iar în 2019 s-au înregistrat 31 de cereri.
De asemenea, s-au comunicat 94 de certificate de divorț emise de birourile notariale publice și operate în actele de stare civilă, precum și 133 sentințe de divorț emise de instanțe judecătorești și operate în actele de stare civilă .
Raluca Jofi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here