More


  Impact negativ major asupra transportatorilor rutieri

  - Advertisement -

  Comisia Europeană a publicat recent rezultatele studiului de evaluare a impactului obligației întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni, confirmând impactul negativ major al acestei măsuri asupra transportatorilor rutieri Est-Europeni și asupra mediului, semnalat de UNTRR în mod constant instituțiilor europene în ultimii ani. Reamintim că obligația întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni a fost introdusă prin Regulamentul 1055/2020 de modificare a regulilor de acces la profesie și la piața de transport rutier de mărfuri în UE, parte a Pachetului Mobilitate 1 publicat pe 31.07.2020 și ale cărui prevederi se vor aplica din 21 februarie 2022.

  Analiza obligației privind întoarcerea acasă a camioanelor a fost efectuată de o anumită firma pentru Comisia Europeană pe baza unui  sondaj la care s-au primit 507 răspunsuri din partea părților interesate – operatori de transport rutier, expeditori de mărfuri, asociații profesionale naționale și sindicatele lucrătorilor din statele membre UE, Norvegia și Ucraina. UNTRR a participat activ la acest sondaj. Studiul Comisiei Europene arată că, în cel mai probabil scenariu, această măsură va genera 1,9 milioane de curse suplimentare ale camioanelor europene, ceea ce ar conduce la 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2 în 2023 (o creștere cu 4,6% a emisiilor din transport rutier internațional de marfă).

  Mai mult, studiul Comisiei Europene evidențiază faptul că noile curse suplimentare de întoarcere acasă a camioanelor ar putea genera o creștere a costurilor de până la 11.000 EUR pe vehicul pe an (o creștere de aproximativ 10% față de situația actuală) – în medie pentru transportatorii stabiliți în țările din Europa de Est care operează în țările din Europa de Vest. În scenariul probabil al restructurării majore a pieței europene de transport rutier, până la 29% dintre șoferii de camioane actuali stabiliți în țările din Europa de Est ar putea fi strămutați în alte regiuni ale UE.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img