More


  Focare de Pestă Porcină Africană în 15 localități din Satu Mare

  - Advertisement -

  Conform noului program de activitate stabilit, în perioada 19.02.2021 – 25.02.2021 au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

  În urma controalelor efectuate, s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de  – 12.000 lei, unui mijlocitor de afaceri din localitatea Satu – Mare –  pentru existența la controlul documentelor a unor neconcordanțe între situația existentă și atestările din certificatele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de transport și cele din alte documente prevăzute de legislația veterinară în vigoare și un avertisment –  la un crescător particular de animale, din localitatea: Culciu Mare – pentru nedeclararea în termen legal, a animalelor nou introduse în exploatație.

   

  Există suspiciunea apariției unor focare noi de Pestă Porcină Africană, în exploatații non profesionale din localitățile Pir și Cămin. Probele recoltate de la suinele bolnave, au fost expediate pentru confirmare la I.D.S.A. . Dintre probele recoltate în săptămânile trecute, sau confirmat ca fiind pozitive, două focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Carei, Petrești, Pir și  Apa și câte un focar pozitiv de Pestă Porcină Africană, în localitățile Tășnad, Berveni, Pișcolt, Resighea, Domănești, Dabolț  și Sărvăzel. Au fost luate toate măsurile, pentru a preîntâmpina răspândirea acestei bolii, în alte localități din județul nostru.

  În urma examenelor specifice de laborator, din cei 257 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –  201 mistreți au fost pozitivi și  56 negativi, iar  din cei 2815 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  155 mistreți au fost pozitivi, iar 2660  mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

  Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu – Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a  se preîntâmpina comerțul și transportul ilicit de animale, în special suine provenite din județele limitrofe, unde evoluează focare active de Pestă Porcină Africană. În urma acestor controale inopinate, nu au fost depistate animale neidentificate, neînregistrate sau fără  documente sanitare veterinare însoțitoare.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare