More


  EVENIMENT. Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată de Asociația Ecologică și Umanitară “Copacul vieții”

  - Advertisement -

  Asociația Ecologică și Umanitară ,,Copacul vieții,, în parteneriat cu Primăria Odoreu, Societatea Carpatică Ardeleană, Serviciul Teritorial de Arii Protejate, Asociația Grup de Acțiune Locală pentru Pescuit (FLAG) Satu Mare, Asociația ,,CaiacSmile,, și cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială ,,Bălcescu-Petőfi,, a organizat în aria protejată sit Natura 2000,,Someșul inferior,, o acțiune cu conotație ecologică în contextul devizei evenimentului ecologic: ,,Zonele umede și apa sunt inseparabile și vitale pentru viață,,

  Acțiunea s-a desfășurat pe amplasamentul zonei ecoturistice din comuna Odoreu, aflată în curs de realizare, cu finanțare europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG ROHU-62 prin intermediul proiectului: ,,Coridor verde fără frontiere,, .

  În deschiderea evenimentului, președintele asociației, Elisabeta Bekessy, a marcat importanța extinderii zonelor umede care acționează ca un burete natural împotriva inundațiilor și a secetei, sunt bogate în biodiversitate oferind un refugiu pentru numeroase specii de floră și faună, și a unor locuri de reproducere, hrănire și iernat pentru specii de animale acvatice și semi-acvatice.

  Culda Adriana, șeful serviciului Teritorial de Arii Protejate și dna Lózer Beáta reprezentanat al Societății Carpatine Ardelene au prezentat diversitatea ecologică a zonei pentru care a fost declarată arie protejată.

  De asemenea, Violeta Reghina și Toga Gergő, din partea FLAG Satu Mare, au prezentat strategia județului în domeniul acvaculturii și posibilitățile de dezvoltare din acest punct de vedere a noii zone ecoturistice.

  Amatorii deplasărilor cu caiacele au fost reprezentați de Marcel Mărculescu care și-a exprimat bucuria pentru faptul că în viitorul apropiat vor putea organiza acțiuni de deplasare cu caiacele pe lac, totodată a propus necesitatea organizării unor acțiuni de promovare a zonei din punct de vedere atât al protecției mediului cât și istoric, cultural și turistic. Totodată, Lup Daniel reprezentantul firmei SC PRODEXIM a prezentat stadiul de realizare a invenstiției.

  În partea a doua a evenimentului a urmat a deplasarea în jurul lacului pe traseul viitoarei piste pentru bicicliști precum și pe malul râului Someș unde elevii au vizualizat peisajele mirifice și au identificat câteva păsări specifice zonei(egrete albe, pescăruși și ciori grive).

  În urma evenimentului cei 8 elevi împreună cu dna profesor Pauliuk Csilla, pe seama informațiilor acumulate, a pliantelor primite de la asociație și a broșurilor de la Societatea Carpatină Ardeleană vor realiza, împreună, un eseu care va fi publicat în presa locală și va fi mediatizat în rândul elevilor de la Școala Gimnazială ”Bălcescu-Petőfi”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img