More


  Indicatorii de calitate pe cursurile de apă Băița, Lăpuș și Someș înregistrează valori caracteristice pentru această perioadă a anului

  - Advertisement -

  Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa informează că în urma monitorizării la fața locului s-a constatat că aspectul apelor, atât la sursă (apele de mină), cât și pe râurile Băița, Lăpuș și Someș s-a normalizat, revenind la situația dinaintea producerii poluării accidentale.

  În perioada 17 – 19 februarie 2021 s-a desfășurat un monitoring investigativ cu o frecvență ridicată, atât la sursa de poluare, cât și pe râurile anterior menționate. Odată cu tendința de normalizare, în perioda 20 – 21 februarie 2021, prelevarea probelor s-a efectuat cu frecvență mai redusă.

  Din analiza rezultatelor monitoringului de investigare, se constată că cele mai recente valori ale indicatorilor de calitate (în special metale) înregistrează valori caracteristice pentru această perioadă a anului.

  Având în vedere aspectele menționate anterior, monitoringul investigativ pentru urmărirea fenomenului de poluare accidentală încetează, calitatea cursului de apă continuând a se monitoriza cu programul de monitoring de supraveghere.

  Pe toată durata derulării evenimentului de poluare accidentală nu s-a observat mortalitate piscicolă.

  În toată această perioadă, ABA Someș–Tisa a transmis informări periodice autorităților omoloage ungare privind evoluția fenomenului de poluare accidentală, în conformitate cu Regulamentul privind procedura de urmat în vederea prevenirii, combaterii, limitării şi controlului efectelor dăunătoare ale poluărilor accidentale periculoase pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img