More


  Mâncare cu gust şi suflet!

  - Advertisement -

  Oricine poate beneficia de o masă caldă. Nu privim la etnia, vârsta, condiția materială sau la îmbrăcămintea celor care vin să primească mâncare. Hrana este o nevoie de bază și cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea. Printre cei care primesc o masă caldă sunt copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost, oameni care se află la limita sărăciei. In România, 41,7% din populație se află la risc de sărăcie.

  Va rog sa ne povestiti despre proiectul “O masa calda”. Cum s-a nascut acest proiect?
  In urma cu 8 ani, prin iunie 2013, colega mea Cosmina Paul se plimba prin Piata Muzeului din Cluj Napoca si a intalnit un grup de oameni adunati in fata Bisericii Franciscane, care stateau sa primeasca pachete. I-a intrebat pe unul dintre preotii de acolo de ce ar avea nevoie constant acesti oameni. Si raspunsul a fost: “de o masa calda”. Cam asa a inceput.
  In aproximativ o saptamana imediat dupa aceea s-au gatit primele 50 de portii de mancare pentru acel grup de oameni.

  Găzduiți de una dintre cantinele sociale din oraș, voluntarii au început să pregătească 50 de mese calde în fiecare joi, de la 2 la 4 p.m. Masa a fost distribuită la ora 4:00 beneficiarilor adunați în Piața Muzeului din apropiere.

  Si asa a functionat programul de la o saptamana la alta timp de aproximativ 2 luni. Colegii mei din Cluj, profesori la Facultatea de Stiinte Politice, adunau aproximativ 100 de lei/saptamana de la colegii de la facultate, faceau cumparaturi, gateau, imparteau mancarea si o luau de la capat saptamana urmatoare.
  Primul declic s-a produs cand au aparut pentru prima data in presa locala si brusc lumea a inceput sa afle despre program si au inceput sa vina donatii. In urma mai multor aparitii in presa, pe langa donatii, s-au implicat tot mai multi voluntari si s-au primit sugestii cu noi grupuri pe care le-ar putea ajuta.
  Rand pe rand au aparut noi bucatarii in mai multe orase: Cluj Napoca, Bucuresti, Bistrita, Satu Mare, Adjud, Constanta, Zalau. In prezent, din pricina pandemiei, nu mai functioneaza toate.
  În fiecare bucătărie pregătim o masă diferită în fiecare săptămână. O masă caldă înseamnă carne, carbohidrați și legume. O porție cântărește aproximativ 350 de grame.
  De la început, fiecare porție costa, în medie, 2 lei (aproximativ 0,5 euro). Acum o portie de mancare a ajuns sa coste mai mult, insa din fericire primim si reduceri pentru ca ne aprovizionam cu cantități mari.

  Proiectul este dezvoltat exclusiv prin voluntariat, donații și sponsorizări.
  In Satu Mare, am gatit pentru prima data in 4 decembrie 2015 in cantina Liceului Tehnologic Constantin Brancusi. In fiecare vineri ne intalneam cu voluntarii la cantina si gateam cina pentru beneficarii Adapostului de noapte. Din februarie 2020 avem cantina proprie si putem sa gatim in functie de solicitari. Momentan, gatim cu 10 echipe pe saptamana, de luni pana sambata, cca. 100 de portii/zi.

  Cine sunt benefieciarii mesei calde?
  Avem in desfasurare doua colaborari pe care merita sa le mentionam si anume cu Fundatia Hans Lindner si cu Serviciul de Ajutor Maltez din Satu Mare. Prin intermediul celor doua ONG-uri reusim sa distribuim masa calda pregatita unui grup tinta mai larg. Prin Fundatia Hans Lindner mancarea ajunge la varstnici, familii aflate in dificultate. Fundatia ne pune la dispozitie voluntari pentru gatit, si tot ei alcatuiesc meniul pentru cele 5 echipe cu care gatesc.

  O colaborare mai noua am pus la cale cu Serviciul de Ajutor Maltez, al carui voluntari distribuie mesele calde oamenilor strazii ce dorm sub cerul liber. Actiunea aceasta absolut admirabila se desfasoara in noptile cu ger sever.
  In plus, prin intermediul DAS Satu Mare, distribuim pentru 6 zile pe saptamana 40 de portii de mancare, oamenilor gazduiti de Adapostul de noapte.

  Cum se desfasoara totul?
  Activitatea presupune destul de multa organizare, dar din fericire munca este distribuita echitabil. Ne ocupam de planificarea voluntarilor, de cumparaturi, de curatenie si multe altele.

  La cantina vin voluntarii programati, in general 3 sau 4 persoane/tura. Gatitul dureaza aproximativ 3 ore si intotdeauna se face si curatenie la final. La inceput se curata legumele si se taie carnea. Apoi se pune totul la fiert si cand este gata, mancarea se portioneaza in ambalaje de unica folosinta pentru fiecare beneficiar in parte. Se pune in lazi si se transporta la domiciliul beneficiarilor.

  Persoanele care gatesc sunt exclusiv voluntari, bucatari amatori. Sunt si exceptii, cand printre voluntari avem si bucatari profesionisti.

  Daca cineva isi doreste sa ajute, este primit?
  Cine doreste sa participe trebuie sa ne trimita un e-mail pe adresa omasacaldasatumare@gmail.com. Persoanele doritoare trebuie sa aiba disponibilitatea de a participa la gatit in intervalul orar 10.00-16.00 de luni pana vineri si intre 9.00-13.00 sambata. Fiecare persoana este planificata pentru o data care i se comunica.

  Cate portii de macare se fac la o masa?
  Gatim in functie de numarul zilnic de beneficiari. Acum se gatesc cca. 45 de portii in tura de dimineata si 65 in tura de dupa amiaza. Sambata am gatit 130 de portii/tura.

  Cum se stabileste meniul?
  Meniul il stabilim in functie de ce avem in camara, dar respectam anumite principii stricte. Incercam sa gatim cat mai variat si este foarte important ca mancarea sa fie foarte hranitoare pentru ca in cele mai multe cazuri este singura masa calda a personelor care o primesc. Interesant este faptul ca rezultatul activitatii de gatit este mereu o reteta unica alcatuita de voluntarii planificati in tura respectiva. Si asa mancarea are gust si suflet!
  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img