More


  Marius Zetea “mixeaza” culori şi cuvinte

  - Advertisement -

  Marius Zetea este satmareanul care “mixeaza” culori si cuvinte. Este fascinat de farmecul de culori,felul cum se nasc acestea iar cand vine vorba de cuvinte le ia, le amesteca, apoi le da din nou drumul în lume într-o formă nouă.

  Marius ,ai descoperit destul de tarziu pasiunea pentru arta, dar… niciodata nu e prea tarziu. Cum s-a intamplat?
  Am fost în vizită la nişte prieteni, a căror fiică adolescentă cocheta cu pictura. Aşa mai în joacă, mi-a dat o pensulă şi o pânză mică să încerc şi eu. La prima linie de culoare trasată, am simţit fiori prin mână până în stomac, ca la prima iubire. Şi acum simt şi mă fascinează vibraţia pe care o transmite pensula sau cuţitul de pictură la atingerea pânzei. Mă fascinează şi amestecul de culori, felul cum se nasc acestea, cum apar unele noi. De fapt procesul de creaţie începe de aici. Amesteci două culori şi apare alta. Înţeleg şi îmi place şi ideea picturii abstracte de a crea emoţie doar prin culori şi forme care îţi lasă libertatea interpretării ba chiar îţi pune mintea la contribuţie. Fiecare lucrare de artă are “muzica” ei interioară şi mereu se vor găsi oameni care să rezoneze cu ea. Sigur pentru unele mai mulţi, pentru altele mai puţini dar asta e altă discuţie.

  Pasiunea ta se imparte intre jocul de cuvinte si jocul de culori,unde te regasesti mai mult?
  Prin felul meu de a fi îmi place să “gust” din mai mule lucruri. Cele două domenii folosesc parcă sertare diferite ale creierului dar totuşi se completează şi se armonizează. În ultima vreme am fost mai mult în zona picturii poate şi pentru că e ceva mai nou dar îmi e dor şi de lumea cuvintelor. Am zis mereu de cuvinte şi de culori că ele sunt printre noi. Eu le iau, le amestec, le “mixez”, apoi le dau din nou drumul în lume într-o formă nouă în funcţie de viziunea mea din acel moment. În alt moment cu aceeaşi “materie primă” va ieşi alteva. Asta e şi farmecul artei şi a procesului de creaţie. Posibilităşile sunt nelimitate şi e loc pentru toată lumea.

  Cum a fost copilaria ta, ce pasiuni aveai atunci?
  Am amintiri multe şi plăcute din copilăria mea petrecută în cea mai mare parte în faţa blocului cu cheia în gât, iar în multe veri la bunici la ţară. Am avut acces din nou la două lumi oarecum diferite, lucru ce m-a ajutat să mă descurc şi la Filarmonică şi în colbul unui drum de ţară. Joaca cu prietenii şi fotbalul erau cuvintele cheie de atunci.

  Cand erai mic, ce iti doreai sa te faci cand ai sa cresti mare?
  Ca şi copil am trecut prin diferite faze în legătură cu ce aş dori să mă fac când voi fi mare. Undeva prin preadolescenţă mă visam un cronicar sportiv care să umble peste tot în lume.

  Cum crezi ca esti privit de cei din jur?
  Ca să glumim aş zice să-i întrebăm pe ei. Ca să fim serioşi aş zice că depinde pe cine întrebăm. Totuşi, cred, că în general sunt privit ca o persoană sociabilă şi care aduce energie pozitivă.

  Recomanda-ne o carte. De ce ai ales aceasta carte?
  “Fii motivat”, autor Tamara Lowe. Ea vorbeşte de un ADN motivaţional pe care îl avem fiecare. A delimitat câteva categorii şi mă regăsesc destul de bine în cea care mi-a ieşit în urma testului efectuat ( cartea are şi un test în urma căruia îţi identifici tiparul tău motivaţional). Până la urmă pentru tot şi toate este un preţ de plătit. Chiar şi pentru succes. Dar nu întotdeauna suntem dispuşi să îl plătim dacă motivaţia nu este suficientă. Or a afla ce te motivează şi a face mai mult aceste lucruri cred că e una din cheile împlinirii în viaţă.

  Daca ai avea musafiri din tara sau din strainatate, ce locuiri i-ai duce sa viziteze in Satu Mare?
  I-aş duce la o cină în Turnul Pompierilor sau pe acoperişul Palatului Administrativ. Oraşul scăldat de luminile felinarelor şi văzut de sus va arăta întotdeauna frumos.

  Cat de repede reusesti sa citesti un om?
  Orice concluzii aş trage despre un om ar fi făcute doar prin filtrele mele de aceea cred că ar fi foarte relative. Încep să cred că nu există oameni buni sau răi ci doar oameni cu care rezonez şi cu care nu rezonez. De multe ori fără să ştiu de ce.

  Ce dorinta mare ai pentru viitorul apropiat?
  Surpriză!

  Ce ai schimba la oameni, daca ai avea aceasta putere?
  Sunt în faza în care îmi dau seama tot mai mult că nu pot să schimb ( şi nici nu e nevoie) pe nimeni. Ce pot să fac este să mă schimb sau aş reformula sa mă “updatez”. Şi asta, revenind la ce am mai zis înainte, doar dacă sunt suficient de motivat, dacă sunt dispus să plătesc preţul schimbării. Pentru că orice schimbare are un preţ şi în prima fază creează un disconfort.

  Mulţumesc şi spor la zâmbete.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img