More


  Olimpiada Națională „Gazeta Matematică” (ONGM) 2020-2021

  - Advertisement -

  În România, la 15 septembrie 1895 apărea primul număr al Gazetei Matematice (GM). Această revistă se adresează în primul rând elevilor din învăţământul preuniversitar.

  Societatea de Știinţe Matematice din România (SSMR) este continuatoarea Societăţii „Gazeta Matematică”, înfiinţată în 1910 prin legea 3798 din 18 decembrie 1910. În 15 septembrie 2020, am aniversat 125 de ani de apariţie neîntreruptă a GM. Cu această ocazie, SSMR a editat un număr omagial al GM, în care este publicat şi un material care conţine informaţii despre Filiala Satu Mare a SSMR.

  Filiala Satu Mare a SSMR a fost înfiinţată în anul 1960 ca organizaţie judeţeană a Societăţii de Ştiinţe Matematice şi Fizice, conform prevederilor art. 5 din Statutul adoptat în 1949. În anul 1964 devine Filiala Satu Mare a SSMR.

  Ca urmare a hotărârii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării de a suspenda, din motive medicale, olimpiadele şcolare, Consiliul Director al Societăţii de Ştiinţe Matematice a decis organizarea unui concurs naţional, numit Olimpiada Naţională ,,Gazeta Matematică”, după numele primei competiţii de matematică şcolară, desfăşurată începând din 1902, Concursul „Gazetei Matematice”.

  Această olimpiadă va cuprinde 4 etape. Etapa I (unitate de învăţământ) se desfășoară online, la 27 februarie 2021, în organizarea profesorilor de la clasă sau a catedrei de matematică din școală, sub coordonarea Filialei locale a SSMR, și va consta din teste grilă la fiecare clasă cu 20 de întrebări cu răspuns unic. De preferință 30% dintre întrebări vor fi inspirate din problemele din GM sau Suplimentul GM, numerele 9-12 din anul 2020. Subiectele vor fi elaborate de către o comisie a filialei locale a SSMR. Timpul de lucru este de 2 ore. Se vor califica pentru etapa a II-a elevii care realizează cel puțin 75% din punctaj. Elevii vor susține această probă online de acasă.

  Etapa a II-a (locală) se va desfășura online, la data de 20 martie 2021, orele 10, pe platforma Naţională a Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext). Profesorii se vor înscrie în prealabil (începând cu 10 martie) pe această platformă prin filialele SSMR, urmând apoi să înscrie datele copiilor calificați la prima etapă. Aceștia vor primi înainte de concurs parolele necesare participării. Vor fi 24 de întrebări grilă cu diverse permutări ale problemelor și variantelor de răspuns generate aleatoriu pentru fiecare elev. Timp de lucru 2 ore.

  La Etapa a III-a (națională) vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a. Etapa a III-a se va desfășura cu participare fizică efectivă în centre universitare (București, Baia Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța) la mijlocul lunii aprilie, în funcție de evoluția medicală din țară. Elevii calificați la etapa locală vor fi înscriși în centre în funcție de județul de proveniență. Proba va consta în 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale. Timp de lucru 3 ore.

  La Etapa a IV-a (selecția loturilor), în funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale.

  Filiala Satu Mare a SSMR  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img