More


  Pensionarii se împrumută pentru a ajuta familiile copiilor

  - Advertisement -

  Pe perioada pandemiei, mulți dintre pensionarii sătmăreni care au împrumutat bani de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare au făcut-o pentru a-și ajuta copiii și nepoții. Președintele CARP Satu Mare, Lucian Marișca, a declarat pentru Gazeta de Nord-Vest că aproape toți pensionarii care au împrumutat bani au decis să facă acest lucru pentru a-și ajuta copiii.

  2020, an dificil
  Anul 2020 a fost un an dificil din cauza pandemiei. CARP Satu Mare a fost închisă două săptămâni în luna aprilie.
  Din păcate, au fost multe retrageri deoarece oamenii nu au bani. ”Dar nu se înțelege că este mai bine să rămână ca şi membri şi să ridice împrumut în limita fondului cu rate de rambursare mici (rămânând cu vechimea şi toate drepturile şi beneficiile: ajutor deces, compensare bilete tratament, ajutor pentru proteze, ajutor pentru ochelari, ajutor social, ajutor spitalizare, bonus anual la fond)”, a explicat președintele CARP, Lucian Marișca.
  Din nefericire, faţă de anul 2019 numărul membrilor care au ridicat împrumut a fost mai mic. În anul 2019 au fost în total 3.973 împrumuturi, iar în anul 2020 au fost în total 3.111 împrumuturi.

  Împrumut pentru copii
  Motivele pentru care se împrumută pensionarii sunt diverse. Membrii de la ţară – pentru lemne de foc, diferite lucrări agricole, renovare casă, motive medicale, medicamente, cei din oraş – pentru înlocuire sistem de încălzire, motive medicale, medicamente. ”Dar cam toţi încearcă să-şi ajute cu bani copiii”, mai explică Lucian Marișca.
  Sumele cerute sunt de la 500 lei la 35.000 lei, în funcţie de necesităţile membrilor.
  La CARP Satu Mare pot fi membri și salariații
  La ora actuală, C.A.R.P. Satu Mare are 8.515 membri. ”În momentul de faţă, avem aproximativ 14% salariaţi din totalul numărului de membri”, mai explică Lucian Marișca.

  Planuri pentru 2021
  În anul 2021, CARP Satu Mare vizează dezvoltarea mai multor servicii de asistenţă socială şi servicii medicale.
  ”În prezent, la sediul vechi avem un salon de masaj. De asemenea, ne mai dorim să reluăm activităţile culturale şi schimburile de experienţă în condiţiile trecerii peste pandemie. Recomandăm tuturor să ne calce pragul pentru că împreună putem realiza mai multe. Cu cât avem mai mulţi membri putem îmbunătăţi condiţiile acordării împrumuturilor şi ajutoarelor nerambursabile. De reţinut faptul că cei care se retrag nu beneficiază de bonusul anual la fond”, mai spune Lucian Marișca.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img