More


  Petru Kuki, la borna 66!

  - Advertisement -

  Fostul mare campion al scrimei românești, sătmăreanul Petru Kuki şi-a aniversat luni, 22 februarie, ziua de naștere. Dublu campion mondial la floretă juniori, în 1974 la Istanbul și 1975 la Mexico, Petru Kuki a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a câștigat de 12 ori Campionatul Național la floretă. Iar în 1981 pierde la o ,,tuşe” aurul mondial la seniori într-o finală cu rusul Smirnov, disputată în Franţa, iar de-a lungul carierei a deveni de opt ori campion naţional şi de şase ori campion balcanic.
  Petru Kuki a început să practice scrima la CSȘ Satu Mare sub îndrumarea antrenorilor Alexandru Csipler și Ștefan Haukler.
  Ca antrenor, Petru Kuki a pregătit echipa de floretă a CSA Steaua între 1984 și 2001 și lotul național de floretă masculin al României între 1984 și 1992.
  A fost arbitru internațional de floretă și spadă între 1975 și 2001, oficiind la numeroase ediții ale Campionatelor Mondiale, Europene și Jocurilor Olimpice. Din 2005 și până în prezent, Petru Kuki este expert FIE, iar în 2013 a devenit unul dintre cei șase români incluși în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Scrimă.
  În ciuda acestor performanțe pe care le-a avut atât ca sportive cât și ca antrenor Petru Kuki n-a prins lozul norocos al rentei viagere ce se acordă marilor campioni… Nici măcar pensie de merit după rezultatele ca tehnician… ”Cred că sunt singurul roman din Hall of Fame care nu beneficiază de o pensie specială, dar nu mă plâng… Îmi pregătesc acum cârligele și sculele de pescuit și abia aștept să ies în natură”, ne-a spus ieri, de ziua lui, Petru Kuki.
  Petru Kuki a împlinit 66 de ani, iar prietenii de la Satu Mare îi transmitem multă sănătate, fericire și un sincer și călduros „La Mulți Ani!”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img