More


  REUȘITĂ. O nouă misiune încheiată cu succes de salvamontiștii sătmăreni

  - Advertisement -

  Trei tinere care s-au rătăcit din cauza viscolului și a ceții dense au fost găsite de salvatorii montani și sprijinite să ajungă în siguranță la baza muntelui.

  O nouă intervenție reușită a salvatorilor montani sătmăreni, a avut loc weekendul trecut și a constat în căutarea și aducerea la baza muntelui în siguranță a trei tinere montaniarde din județul Cluj, care s-au rătăcit din cauza viscolului și a ceții dense care le-a surprins în Golul alpin Pietroasa.

  Solicitarea de sprijin a fost anunțată  prin Dispeceratul Național Salvamont al cărui dispecer ne-a facilitat contactul direct cu turiștii rătăciți și care ne-au descris impasul în care au ajuns datorită ceții foarte dese, cu vizibilitate redusă (cca 15 m) și a vântului puternic ce bătea în rafale.

  Din cauza frigului bateriile smartphone au cedat, singura posibilitate de comunicare constând într-un vechi celular, al carui localizare precisă nu s-ar fi putut realiza prin SNUAU 112. Astfel au fost cerute detaliile esențiale despre componența grupului, starea de sănătate, traseul urmat, destinația, marcajul turistic pe care sau găsit ultima dată. Prezența de spirit a membrilor grupului pentru solicitarea de sprijin din partea Salvamont, a faptului că au realizat impasul în care au ajuns datorită schimbărilor bruște ale vremii și a informațiilor pertinente au redus enorm timpii de intervenție.

  Puse cap la cap informațiile, am decis alcătuirea a două echipe de prim-răspuns, una pentru sectorul Pietroasa-Piatra Tâlharului, cealaltă urmând să verifice sectorul cuprins între Vf. Pietroasa și Vf Țiganu. Semnalarea situării în preajma unui perete de stâncă a ajutat enorm, deoarece pe linia de creastă marcată Bandă Roșie sunt doar trei pereți și anume Piatra Tălharului, Peretele Malek și Piatra Țiganului.

  Ineditul acestei acțiuni a constat în implicarea celor cinci aspiranți aflați în acea zi, la pregătire specifică la Refugiul Salvamont Luna Șes. Starea de sănătate a montaniarzilor pierduți în munte era relativ bună, dar lucrurile puteau lua oricând o turnură urâtă datorită echipamentului ud , a instalării hipotermiei și a lăsării întunericului, de aceea am decis ca până la sosirea echipei de suport în care se regăseau salvatorii atestați să intrăm în teren cu aspiranții. O mențiune importantă, este aceea că prima echipă am alcătuit-o din patru aspiranți ai formației Negrești, oameni ai locului care cunosc toate ungherele muntelui lângă care au crescut, iar pe Răzvan Hereș l-am luat cu mine, el fiind băimărean. Astfel după 45 min. grupul de montaniarzi a fost găsit, după care s- procedat la însoțirea și coborârea acestora în siguranță la baza muntelui, după care acțiunea a luat sfârșit pe întuneric, prin regruparea cele două echipe la Refugiul Salvamont Luna Șes.

  Legat de acest caz, Salvamont SM vine în sprijinul montaniarzilor cu următoarele precizări:
  – la ieșirea în golul alpin, mai ales pe timp de iarnă când potecile sunt de nerecunoscut sub mantia zăpezii, în caz de vizibilitate redusă, fără perspectiva imediată a îmbunătățirii vremii, să se renunțe la continuarea traseului.

  – stâlpii de marcaj sunt amplasați la distanțe de zeci de metri pentru orienterea pe teren în condiții optime pentru drumețiile montane, ele putând deveni puncte de reper pentru salvatori în cazul în care persoanele au fost surprinse de capriciile vremii, recomandarea fiind aceea de a nu părăsi acea locație și de a informa echipele Salvamont despre situația creată.

  – golul alpin, mai ales dacă este mărginit de abrupturi stâncoase, în condiții de vizibilitate redusă, poate devenii o adevărată capcană, de aceea recomandăm atenție sporită la parcurgerea acestora și la condițiile meteo.

  – Păstrarea în stare de funcționare cu bateria încărcată, de regulă în îmbrăcăminte, ferit de frig, a telefonului mobil (smartphone) pe care se recomandă instalarea aplicației „ Apel 112”, al STS România, o aplicație care ușurează enorm munca echipelor de intervenție.

  – Informarea cât mai rapidă a echipelor Salvamont prin Dispeceratul Național Salvamont sau SNUAU 112, în cazul semnalării unor dificultăți fizice, tehnice sau de orientare, intervenite la deplasarea în zona montană.

  – aceia, care recomandă dispunerea stâlpilor de marcaj la distanțe mici, le spunem doar atât, că nu poți coase muntele cu stâlpi de marcaj, ar fi o impietate asupra frumuseții cadrului natural. Soluția constă în pregătirea, informarea și capacitatea de decizie a participanților la viața muntelui.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img