More


  Caleidoscop cultural : Chile – ”Țara soarelui apune” unde oamenii din deșert și de pe munte sunt mângâiați de ocean (episodul 7)

  - Advertisement -

  ”Buenos dias! … vă spunem din Chile, republică democratică cu capitala în Santiago” … ne întîmpină Părintele franciscan Emilian Dumea, unul dintre cei trei preoți români care activează în Misiunea Franciscană din Chile”.

  Chile este o ţară lungă şi strâmtă (circa 4.500 km lungime şi între 60 şi 130 km lăţime, cu acelaşi fus orar), mişcătoare şi sobră … (o țară mișcătoare pentru că frecvent sunt cutremure, aproape în fiecare săptămână 2-3 cutremure, de magnitudini cuprinse între 4-6 grade, chiar și mai puternice), o ţară atât de subţire încât vântul o traversează ”fără să-şi dea seama” așa cum îi place chilianului să spună, iar valurile şi spuma oceanului Pacific o spală până în creştetul munţilor, contopindu-se cu zăpezile veşnice ale sudului, cu vulcanii veşnic vii, care din când în când își fac prezența aruncând lavă pe o perdea groasă de fum.

  ”Țara are tot felul de reliefuri, de la Sudul înghețat, Centrul cu multă vegetație … până-n Nord, în deşertul Atacama cel mai secetos din lume, dar care deșert, în momentul în care are un pic de apă înflorește incredibil, numele ţării provenind de la un cuvânt foarte vechi, ”mapuche” …

  De altfel, MAPUCHE sunt numiți și locuitorii originari ai țării, cuvântul provenind de la „chili”, care înseamnă „unde se termină pământul” … și o pasăre de aici din Chile, poartă același nume.

  Țara s-a schimbat radical după obţinerea independenţei din 1846 şi datorită valului mare de emigranţi spanioli, italieni, germani şi ex-iugoslavi a devenit o ţară în continuă dezvoltare. cu o populaţie de 17 milioane de locuitori, 65% din populație fiind metisă, 30% europeană şi doar 4,5% populaţie indigenă (amerindieni şi mapuche), populație care se îndeletnicește cu mineritul, agricultura, plus pescuitul … pentru că dintr-un capăt la altul, țara e străbătută de Oceanul Pacific, având o frontieră cu Argentina prin munții foarte înalți care ajung la 6000 – 7000 de metri, pentru ca în Nord să se învecineze cu Peru și puțin cu Bolivia.

  Ca toate ţările Americii Latine … și Chile a cunoscut o grea dictatură politică (Pinochet, 1973-1990) … ale cărei urmări se mai văd şi astăzi pe chipul multor oameni, dominând încă spiritul teologiei eliberării, chilienii având cam aceeași istorie ca a noastră, a românilor … trecând cam prin aceleași dificultăți ca și noi. Urmele acestei dictaturi se mai văd și astăzi pe chipul oamenilor, încă dominând spiritul Teologiei Eliberării de care v-am vorbit mai înainte.”

  Misiunea Fraţilor Minori Conventuali în Chile
  ”Ordinul nostru Franciscan este împărțit în Provincii, Custodii și Delegații, iar noi, pentru că suntem puțini (12 la număr) și numărul acesta nu ne permite ca să formăm o Custodie sau o Provincie, formăm o Delegaţie care aparține Provinciei de Padova, o Misiune cu trei convente în care slujesc trei români, un spaniol un indonezian și șapte italieni. care a fost deschisă în ziua de 4 octombrie 1995.

  Conventul „Sfântul Francisc de Asissi” din Copiapo are în componență trei fraţi (călugări), guardian fiind fr. Fabrizio Restante … și este situat la o distanţă de 820 km nord de Santiago, în deşertul Atacama. Copiapo are un farmec aparte, fiind o oază într-un deşert lipsit de viaţă, îmi place foarte mult, parohia având în componenţa sa zece capele, alte zece biserici, cu o pastoraţie diversificată, pe alocuri complexă … de la grupuri misionare bine organizate, la cateheza iniţială unde adulţii şi tinerii au contact pentru prima dată cu credinţa creştină (botezul adulţilor fiind o practică obişnuită). aceste persoane vrând să se facă creștini.

  Zona misionară unde există șapte capele este recunoscută prin populaţia săracă, cu oameni care locuiesc în barăci de carton şi placaj construite abuziv, aceste cartiere numite „toma”, adică „a lua”, „a ocupa”, fiind de multe ori focare de mizerie, furturi, droguri, abuzuri şi violenţă familială. Munca noastră în aceste cartiere este grea şi plină de riscuri, rezultatele fiind însă pe măsura sacrificiului, implicarea credincioşilor laici şi a grupurilor de tineri, numite „tinerii franciscani misionari”, împreună cu păstorii lor, reuşind să aducă şi să readucă pe mulţi la credinţă.

  În ceea ce privește Conventul Sanctuar „Neprihănita zămislire” din Santiago, acesta are în slujire trei fraţi, fiind şi sediul delegaţiei, delegat general şi guardian fiind fr. Maurizio Bridio. Conventul are în componenţă trei capele pentru o populaţie de peste 10.000 de credincioşi fiind situat la periferia capitalei, în cartierele cele mai sărace și având statutul de sanctuar – parohie cu multiple activităţi pastorale şi sociale, între care: Caritas, grupuri de tineri şi copii, Ju Fra (Tinerii Franciscani), SCOUT, Terţiarii franciscani, carismaticii, clubul vârstnicilor.

  Al treilea Convent care poartă numele „Isus din Nazaret” din Curico are în componență patru fraţi, guardian fiind fr. Tulio Pastorelli, fiind situat la o distanţă de 120 km sud de Santiago, oraș așezat într-o zonă cu climă umedă, aici putându-se distinge cele patru anotimpuri. Curico este un convent deschis acum trei ani, având și statutul de parohie şi casă de formare … și are în componenţă 3 capele şi peste 10.000 de credincioşi. Situată la periferia oraşului, parohia slujeşte cu multă dăruire populaţiei defavorizate, prezenţa fraţilor pe străzile oraşului şi în casele oamenilor făcând parte din pastoraţia de fiecare zi.”

  Acum să rămânem cu Domnul … pentru că se face seară și trebuie să-i mulțumim pentru ziua care a trecut … dar ne vedem săptămâna viitoare, într-o nouă incursiune în Chile – Țara soarelui apune, unde oamenii din deșert și de pe munte sunt mângâiați de ocean.
  Să ne revedem cu bine!

  Valeriu Ioan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img