More


  Campanie de prevenire a accidentelor rutiere, la Satu Mare

  - Advertisement -

  Programul de prevenție destinat persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice ,,ÎN SIGURANȚĂ LA VOLAN, STOP ACCIDENTELOR!” a fost implementat la nivelul județului Satu Mare ca urmare a unei colaborări interinstituționale dintre Serviciul de Probațiune Satu Mare, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin structurile de prevenire și poliție rutieră, și Primăria Municipiului Satu Mare.

  Programul a fost conceput pentru a veni în sprijinul reintegrării sociale a persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, persoane aflate în evidența serviciilor de probațiune, față de care instanța a dispus fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

  Implementat și la nivelul județului Satu Mare, începând cu luna martie, programul preia și dezvoltă experiența Serviciului de Probațiune Satu Mare, a Serviciului Rutier și a Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, principalul beneficiu fiind concretizat în reducerea riscului de victimizare a populației și de creștere a gradului de conștientizare a grupului țintă cu privire la pericolele la care se expun, atât ei, cât și ceilalți participanți la trafic.

  În situația în care nu respectă normele legale, scopul fiind adoptarea de către aceștia a unei conduite responsabile în societate, în mod special atunci când se deplasează pe drumurile publice.

  Programul de prevenție are o structură modulară: modul de bază și module opționale. Acestea conțin 4 sesiuni, pentru un grup, și urmărește sprijinirea participanților în demersurile de a obține informații de natură juridică și de natură comportamentală, dezvoltarea unei atitudini favorabile respectării legislației rutiere, analizarea și înțelegerea mecanismelor comportamentului propriu, conștientizarea factorilor care îi predispun la comiterea de infracțiuni și dezvoltarea capacității de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul de a recidiva.

  Vizionarea unor materiale video, care conțin confesiuni ale unor persoane sancționate penal pentru infracțiuni rutiere, dezbaterile, prezentarea unor studii de caz, testarea ochelarilor care simulează consumul de alcool, efectuarea unor exerciții, completarea unor fișe de lucru, au fost câteva dintre modalitățile la care au apelat reprezentanții instituțiilor implicate în operaționalizarea programului vizând dezvoltarea responsabilității a grupului țintă față de propria viață și sănătate, precum și pentru viața/sănătatea celor din jur și siguranța rutieră a comunității.

  Aplicarea programului are un caracter repetitiv, continuu, urmând a fi derulate mai multe grupuri în acest an.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img