More


  DSVSA au realizat 93 de acțiuni de control

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada 12.03.2021 – 18.03.2021, 93 acțiuni de control în următoarele obiective și domenii de activitate: exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare , inspecții clinice.

  În această perioadă, conform noului program de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

  În urma controalelor efectuate, s-au  aplicat două sancțiuni contravenționale din care două amenzi contravenționale în valoare totală de 4.800 lei, din care  – 3.600 lei, pentru un crescător particular de animale din localitatea Andrid –  pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie generală și specifică dispuse de autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor competente și – 1.200 lei, pentru un transportator de animale, din localitatea Valea lui Mihai – pentru cumpărarea și transportul de tineret bovin, fără documente sanitare veterinare.

  Există suspiciunea apariției unui focar nou de Pestă Porcină Africană, într-o exploatație non profesională din localitatea Carei. Probele recoltate de la suina bolnavă, au fost expediate pentru confirmare la I.D.S.A. . Din probele recoltate în săptămânile trecute, sau confirmat ca fiind pozitive, trei focare de Pestă Porcină Africană în localitatea Petrești, două focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Carei, Pir, Domănești și  Apa și câte un focar pozitiv de Pestă Porcină Africană, în localitățile Tășnad, Berveni, Pișcolt, Resighea, Cămin, Porumbești, Doba, Dabolț  și Sărvăzel  Au fost luate toate măsurile, pentru a preîntâmpina răspândirea acestei bolii, în alte localități din județul nostru.

  în urma examenelor specifice de laborator, din cei 259 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –  201 mistreți au fost pozitivi și  58 negativi, iar  din cei 2878 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  163 mistreți au fost pozitivi, iar 2715  mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

  Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu – Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a  se preîntâmpina comerțul și transportul ilicit de animale, în special suine provenite din județele limitrofe, unde evoluează focare active de Pestă Porcină Africană. În urma acestor controale, nu au fost depistați  purcei sau miei neidentificați, neînregistrați sau fără  documente sanitare veterinare însoțitoare

  Mai multe țări din Uniunea Europeană, continuă să notifice apariția unor focare de Influență Aviară, cu subtipul H5N8, în exploatații de pe teritoriul lor, în care se află păsări de curte sau alte păsări domestice captive.

  Virusul Influenței Aviare, subtipul H5N8, continuă să fie depistat în U.E., la un număr mare de păsări sălbatice din Germania, Franța, Republica Cehă, Belgia, Polonia, Suedia, Estonia, Finlanda, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda și Irlanda de Nord  Iar în țări terțe cu care avem schimburi comerciale în Brazilia și Ucraina. În aceste state au fost depistate și confirmate, noi focare de Influenta Aviară, H5N8, în exploatații în care se cresc păsări de curte sau alte păsări domestice crescute în captivitate.

  În România, focare cu subtipul H5N8, au apărut în județele Ilfov și Timiș, la păsările domestice din câteva exploatații non profesionale. D.S.V.S.A. Satu – Mare, în perioada următoare, va  intensifica controalele oficiale, cu respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel național și internațional a gripei aviare înalt patogene.

  Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

  Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile  de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.  Acestea fiind reprezentate de,  împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații  permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de  a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face  doar în cazuri excepționale și numai cu respectarea regimului de filtru.

  • Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
  • Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
  • Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
  • Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind  aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;
  • Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare.
  • Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu / familial, aceștia au obligația de a anunța medicul veterinar concesionar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator, dacă este cazul.
  • DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
  • S.V.S.A. Satu – Mare, roagă cititori publicațiilor sătmărene, să consulte și pagina de internet a A.N.S.V.S.A – ului., care vine cu recomandări precise pentru a preveni răspândirea COVID – 19, atât pentru procesatorii de produse alimentare, cât și pentru crescătorii de animale.

  A.N.S.V.S.A, actualizează  aceste informații pentru public, în funcție de evoluția cazurilor de boală respiratorie, cauzate de SARSCoV-2.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img