More


  Biserica Romano – Catolică “Sf. Iosif de Calasanz” din Carei, bijuterie arhitecturală a Transilvaniei

  - Advertisement -

  Biserica se găsește pe Strada 1. Decembrie 1918 din iar Carei, în perioada medievală, a fost închinată Tuturor Sfinţilor. Protestanţii au preluat biserica în cursul secolului al XVI-lea, dar contele Alexandru Károlyi (1668–1743) a redat-o catolicilor în anul 1723. În schimb, s-a construit o biserică nouă pentru comunitatea protestantă din oraş şi tot în acel an, Alexandru Károlyi a adus în oraş ordinul piariştilor, construind pentru călugări o mănăstire şi o şcoală, care a început să funcţioneze în anul 1727.

  După un desen din secolul al XVIII-lea, reiese că biserica păstra încă forma medievală asemănătoare altor edificii cunoscute ale zonei din secolul al XV-lea: sanctuar poligonal alungit, contraforturi, turn alipit faţadei vestice. Turnul avea în acea perioadă o coroană în formă de bulb de ceapă, în stil baroc.

  Construirea noii biserici în stil baroc a fost începută de Antal Károlyi (1732–1791) din recunoştinţă pentru naşterea fiul său, Iosif. Construcţia a avut loc în perioada anilor 1769–1791, cu mici întreruperi, iar planul bisericii a fost realizat de către arhitectul familiei, Jopsef Bitthauser. În Historia Domus se menţionează în legătură cu construcţia acestei biserici şi numele lui Franz Siebel, probabil realizatorul planului.

  Navei de plan rectangular, cu colţurile rotunjite, i-a fost adăugat un sanctuar mai îngust, încheiat cu o absidă semicirculară şi un hol de aceleaşi dimensiuni în dreptul uşii de intrare, iar de o parte şi de cealaltă a sanctuarului, au fost construite două sacristii, având câte un oratoriu în partea superioară. Corul este susţinut de piloni situaţi în holul dinspre vest şi prevăzut cu o balustradă arcuită. Accesul în cor se face din exterior, prin două scări separate alipite turnului, de o parte şi de alta a acestuia. În interior, orientarea mobilierului liturgic este fie centrală, fie longitudinală. Peretele interior al bisericii, divizat cu ajutorul pilaştrilor, este prevăzut cu nişe de mărime variabilă, conţinând icoane realizate de maestrul vienez Johann Ignatz Cymbal. Şase dintre cele opt altare secundare ale edificiului de cult sunt realizate în stil baroc, care de la stânga la dreapta bisericii, altarele sunt închinate lui Sf. Andrei de Avellino, Sf. Iosif, Sf. Anton de Padova, Sf. Ioan Nepomuk, Sf. Treime şi Sf. Fecioare alături de cei trei Sfinţi Regi ai Ungariei.

  Tavanul boltit este decorat cu stucatură, iar pe fondul din marmură gri al altarului principal, au fost realizaţi doi pilaştri din marmură roz, care încadrează imaginea principală a sanctuarului, cea a Sf. Iosif de Calasanz, fondatorul ordinului piarist.

  Altarul principal sculptat în marmură este creaţia sculptorului careian Gui Demeter, în anul 1988. Tabloul altarului îl reprezinta pe Sfântul Iosif de Calasantz, care în 1926 a fost restaurat de către Hosszu Márton şi pictorul careian Ujházi Sándor. Tablourile din biserică sunt pictate în anul 1780 de către artistul vienez Johan Czimbel, iar biserica este considerată monument istoric de arhitectură.

  Sursa: provinciacrisana.wordpress.com

  Nicolae Ghişan



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img