More


  Bugetuleee…, unde ești, Bugetule?! Prăpăditule…

  =

  Dintr-un scurt sondaj de opinie realizat prin intermediul telefonului am aflat că există nemulțumiri, în „sânul” administrațiilor publice locale, în ceea ce privește nedefinitivarea bugetului aferent anului 2021. Cel mai mare „vinovat” pentru tărăgănarea definitivării bugetului este cel legat de „deficitul bugetar de 7,2 la sută”. Oare? „Sămânța de scandal” se pare că este până la urmă aceea legată ,,de împărțirea banilor”. Atâția câți sunt disponibili la ora actuală! Se pare că fiecare lider din Coaliție „trage focul sub oala lui” spre indignarea altori lideri politici, care poate nu vor primi „feliuța de tort” din bugetul statului pentru primarii aflați în opoziție. Totuși, este unilaterală gândirea potrivit căreia numai o anumită parte a celor aleși de popor trebuie să se ocupe „de găsirea unor noi surse de venituri pentru consolidarea bugetului de stat”! „Din pix”, cum se spune, nu se poate face un buget sustenabil, „peste noapte”, prin tăierea unor cheltuieli, înghețarea pensiilor și a salariilor, în baza unor informații discutabile, mai mult sau mai puțin obiective. Se vorbește de prioritățile actuale: ,,susținerea financiară a campaniei de vaccinare; investițiile în infrastructură; majorarea pensiilor; alocarea de fonduri bănești agriculturii pentru înființarea unui sistem de irigații; susținerea unui program de împădurire; finanțarea unor proiecte aflate în derulare etc.”. Fiecare lider aflat la Putere are „doleanțele lui” referitoare la mult râvnitele alocări bugetare…pentru că de acolo „vor veni și banii dumnealor”.

  Ideal ar fi ca toate forțele politice, prin intermediul liderilor, să ofere dezinteresate, să identifice „soluțiile viabile” grabnice pentru descoperirea unor surse noi de venituri . Pentru a contracara această stare de incertitudine și chiar dileme, bugetul aferent anului 2021 ar putea fi derulat în etape, în funcție de priorități. Pentru a nu stagna anumite lucrări, „aflate în regim de urgență”, ar trebui alocați bani administrațiilor publice locale, ministerelor…într-o prima etapă a lansării bugetului. În acest fel, „efortul bugetar” ar fi diminuat și nu ar fi extrem de costisitor, iar în lunile următoare vor putea fi găsite și alte alternative pentru atragerea de noi surse de venit ,,la bugetul consolidat al statului”. Ulterior, ar putea urma etapa a doua și a treia destinată alocărilor financiare din bugetul statului, care în final ar ajunge la suma totală finală estimată pentru anul 2021. În funcție de posibilitățile financiare, fiecare administrație publică locală ar trebui să primească fonduri bănești în aceste etape, cât de puține ar fie ele, pentru ca reprezentanții administrațiilor publice locale, din ministere și alte domenii … să poată continua „pas cu pas” anumite proiecte aflate în derulare. Deciziile politice radicale, exclusiviste, bazate pe principiile îndoielnice ale unei Majorități egoiste, vor crea probabil scandaluri politice, care nu ar fi binevenite acum în vremurile pandemiei, dacă „nu-și vor schimba modul de gândire ”.

  E nevoie, după cum bine se știe, de un program de relansare a economiei, riguros, deschis pentru toate forțele politice din Parlamentul României. Deschis, ca un adevărat sistem de lucru complex și constructiv, și pentru specialiștii care pot oferi alternative de încurajare a mediului de afaceri, de stimulare a exporturilor și a producției interne „în condițiile economiei de piață”. Noile idei, aducătoare de plusvaloare, ar putea intensifica îmbunătățirea veniturilor către bugetul statului. Aceste acțiuni economice concertate aducătoare de profit, bazate pe necesități stringente reale, „ar face casă bună” într-adevăr ,,cu o gestionare judicioasă a bugetului consolidat al statului”. Nu mai e vreme de „răzbunări politice și proteste de stradă”, care nu ar face altceva decât să pună presiune pe decidenții care doresc cu adevărat „relansarea economică a României”. „În regim de urgență” trebuie găsite cele mai eficiente alternative „de reducere a deficitului bugetar”, la care se vor adăuga mai târziu rezultatele obținute în urma alocărilor bugetare destinate investițiilor. Până atunci, „mințile luminate” ale politicienilor economiști, cu experiență îndelungată, ar trebui capacitate la maximum, „indiferent de culoarea politică”. Inteligența și înțelepciunea „ar fi cazul să guverneze România” și nu lamentările unor „politruci înfumurați, egoiști și infatuați”, care văd în fiecare politician din opoziție un „dușman”. Ideile bune, venite din partea unor parlamentari, fie ei Majoritari sau Minoritari, ar trebuie să fie analizate, studiate și verificate din punct de vedere al potențialului financiar pe care acestea le poartă sub semnul nobil al „Interesului Național”.

  „În traducere”, se întâmplă ceva de genul: ,,Noi cu noi, iar voi cu voi! Noi știm cum trebuie!, dar NU vă lăsăm și pe voi să faceți amendamente! Noi avem specialiști, voi nu aveți! Cunoaștem formulele pentru ieșirea din criza deficitului bugetar, dar nu vi le spunem, că după aceea o să vă arogați voi meritele că ați rezolvat marile probleme legate de LIPSA BANILOR…”. Până când va exista în România o astfel de gândire politică ridicolă, bolnavă, înapoiată și neproductivă? Cum se spune: ,,La noi ca la nimenea!” sau ,,Parcă, ne uităm zilnic la un film cu proști!” De ce această scindare a politicienilor? De ce este nevoie de această „prăpastie”, care s-a creat în țara noastră, din cauza unor ambiții prostești și „interese străine” de năzuințele poporului? Se spune că suntem un fel de „stână ( colonie?) fără câini!” Unde sunt „paznicii înțelepți ai acestei țări ?!” Cei mai îndreptățiți „bărbați ai țării” „tac ca porcu-n cucuruz”? Cu ce este de vină alegătorul din satul „Cucuieții din deal”, care dorește să aibă și el apă în sistem centralizat sau gaz metan, că primarul face parte din Opoziția lipsită de puterea unor decizii politice constructive? Este o mare prostie să nu fie alocate fonduri bănești și comunităților unde lucrează lideri politici locali care „prin forța împrejurărilor” fac parte din „minoritatea parlamentară”. Rămâne, cum am zis de-atâtea ori: „S-auzâm de bine… că de prostie și răutate ne-am săturat!”

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img