More


  În 9 martie s-au împlinit 207 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko

  =

  Poetul național ucrainean TARAS ȘEVCENKO, supranumit COBZARUL, a fost sărbătorit luni, 8 martie, la bustul acestuia din Piața Dr. Vasile Lucaciu, la împlinirea a 207 ani de la nașterea sa. Opera literară a poetului Taras Șevcenko este considerată fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. Poetul romantic și pictorul Taras Șevcenko a făcut parte din clasa iobagilor, ceea ce i-a conferit posibilitatea de a fi aproape de durerile și ororile la care a fost supus poporul ucrainean în timpul Imperiului țarist. Prin creațiile sale a militat pentru unitatea și autodeterminarea poporului ucrainean, a evidențiat dorurile, zbaterile, sacrificiile oamenilor de rând, dar a surprins în poezii și picturi frumusețile patriei sale Ucraina, motiv pentru care a fost denumit “Cobzarul”. De asemenea, Taras Șevcenko a fost desemnat membru de onoare al Academiei de pictură din Ucraina.

  La acest emoționant eveniment cultural, inițiat și susținut de deputatul Nicolae-Miroslav Petrețki – președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) și UUR-Filiala Satu Mare au participat: Liuba Horvat – președintele UUR-Filiala Satu Mare, dar și președinții organizațiilor locale ale ucrainenilor: prim-vicepreședinteVasile Buciuta-Micula; Motica Vasilena-Terebești; Florin Danco-Tarna Mare; Laver Maria-Paulian; Ioan Curac-Ciuperceni, Agriș; Vasile Coroleac- Decebal, Vetiș; Szmecskas Maria-Satu Mic; Mariana Papariga-președinte Organizația municipală a UUR-Filiala Satu Mare și membrii: Dobos Csaba, Loredana Morar, Bejera Horvat Adriana, Buhalo Georgiana și alți invitați. Evenimentul cultural a debutat cu prezentarea biografiei poetului național ucrainean Taras Șevcenko, de către Liuba Horvat și Vasile Buciuta, în limbile română și ucraineană. A fost citită, de asemenea, o poezie a marelui poet, în limbile română și ucraineană. În final, reprezentanții UUR-Filiala Satu Mare au depus coroane și jerbe de flori la bustului poetului Taras Șevcenko.

  Despre opera marelui scriitor ucrainean, scriitorul Constantin Dobrogeanu-Gherea spunea: „Ceea ce caracterizează mai ales poeziile lui Șevcenko, în afară de o formă splendidă, de o limbă populară curată, e o durere și o jale nespusă pentru muncitorimea ucraineană, pentru frații lui de suferință. În niciun poet mare nu e concentrată atâta gingășie și nestrămutatã iubire pentru popor și atâta durere pentru suferințele lui.” Una din creațiile de referință ale marelui poet ucrainean Taras Șevcenko este și poezia ,,Testament”: ,,De-oi muri, mormânt săpaţi-mi/Sus pe o colină –/Unde-i stepa nesfârşită,/Scumpa Ucraină./Pe câmpiile întinse/Niprul între dealuri/Să se vadă, să se-audă/Vuietul de valuri…/Şi atunci, când o să piară/Duşmanii din ţară,/M-oi trezi şi voi ieşi eu/Din mormânt afară./M-oi urca eu până-n ceruri,/Unde Domnul şede,/M-oi ruga… Da’ pân-atuncea/În Domnul n-oi crede./Îngropaţi-mă, sculaţi-vă,/Jugul nimiciţi-l/Şi cu-al duşmanilor sânge/Sloboda stropiţi-o./Şi-n familia frăţească,/Mare şi slăvită/Pomeniţi-mă cu-o vorbă/Bună, liniştită.”

  Mai multe informații, despre aniversarea poetului național ucrainean Taras Șevcenko, vă invităm să aflați urmărind emisiunea INCURSIUNE ÎN COTIDIAN, care va fi difuzată, vineri, 12 martie, ora 21.00, la NORD VEST TV.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img