More


  Sporturi de iarnă. La anul chiar vom putea schia la Luna Şes. S-a intrat în linie dreaptă cu amenajările

  =

  Iubitorii sporturilor de iarnă din Satu Mare ( şi nu numai ) au de ce să jubileze. Atât de aşteptata pârtie de schi de la Luna Şes a intrat în linie dreaptă cu amenajările.

  De la servicul Public Salvamont Satu Mare aflăm că printre realizările de o importanță majoră, se numără trecerea alimentării cu energie electrică de la stadiul de organizare de șantier la cel de alimentare definitivă, ocazie cu care a fost pus sub tensiune și transformatorul de 20 Kv de la Cota 1200 Pietroasa, în urma acestui fapt fiind posibilă punerea în funcțiune a „Instalației de iluminat pârtia” și a „Sistemului de producere a zăpezii artificiale.”

  Instalația de iluminat a fost pusă sub tensiune, pentru verificarea funcționării tuturor corpurilor de iluminat, a poziționării acestora pentru a lumina corespunzător pista, pentru reglajele necesare reflectoarelor situate pe stâlpii de telescaun iar mai apoi, în sprijinul personalului implicat în producerea zăpezii artificiale, această activitate fiind efectuată pe timp de noapte când sunt înregistrate cele mai scăzute temperaturi. Instalația de nocturnă a funcționat bine, nu au fost probleme majore, iar imaginea feerică a Pietroasei, a putut fi văzută de la mare distanță, în toată Țara Oașului.

  Producerea zăpezii artificiale, constă în pulverizarea unui amestec de apă și aer sub presiune prin intermediul tunurilor de zăpadă mobile și fixe,(a lăncilor-denumirea populară), atunci când condițiile de temperatură și umiditate a aerului permit acest lucru. Sistemul este unul complex, automatizat în care toți parametri de presiune și debite trebuiesc corelate cu cantitățile de zăpadă produse, care la rândul lor sunt influențate direct de caracteristicile oscilante de temperatură și umiditate ale mediului ambiant.

  Apa necesară producerii zăpezii este înmagazinată în lacul artificial „Furcile Izvoarelor”, la baza căruia este amplasată o stație de pompare intermediară al cărei rol este asigurarea apei cu o presiune de 7 bari în stația de comandă, locul în care sunt amplasate pompele de înaltă presiune de unde apa este pompată în rețeaua de producere și distribuție a zăpezii artificiale.

  Tot acolo se regăsește și compresorul de mare capacitate necesar producerii aerului comprimat, aer, care la rândul lui este pompat în rețeaua de producere și distribuție a zăpezii artificiale. În primele două zile au fost verificate vănile electrice care reglează debitele de apă și aer, montate în căminele de la baza fiecărei lănci, respectiv conectarea individuală a lancilor la sistemul central de coordonare. Odată cu finalizarea acestor lucrări, s-a putut trece la pornirea integrată a sistemului pentru primele probe, chiar dacă temperatura aerului nu coborâse sub -4 *C, iar umiditatea aerului se ridica la valori ridicate. Prin setarea manuală a programului, instalația a fost pornită, dispersia de apă fiind realizată la parametri, pe întreaga rețea de producere a zăpezii artificiale, singurele sincope, remediate în timpul probelor, constând în câteva furtune destrânse de aer și apă.

  Probele au decurs bine, cele câteva probleme inerente testelor la capacitate maximă, fiind remediate pe loc, cert este că, înainte de începerea sezonului de schi 2021-2022, peste nici mai mult nici mai puțin de nouă luni, vor mai fi necesare câteva zile de funcționare. Practic până la preluarea investiției de către Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Negrești Oaș, cele două entități care au investit și și-au asumat realizarea și ducerea la bun sfârșit a acestui proiect, au mai rămas de finalizat revizia și efectuarea testelor ISCIR pentru „Instalația de transport pe cablu CD-4 Luna Șes”.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img