More


  Povestea de patru secole a Conacului din Pir, cea mai veche construcţie civilă din această parte a ţării

  =

  Acest conac se găsește în comuna Pir, din județul Satu Mare și este cel mai vechi conac din România locuit neîntrerupt de mai bine de patru secole. În acest conac s-au întâlnit în mai multe rânduri Nicolae Bălcescu şi Kossuth Lajos, dar şi activişti ai regimului comunist.

  În clădirea de azi sunt şase camere, fiecare cameră are o boltă, pereții exteriori au o grosime de circa 110 cm, iar cei interiori circa 90 cm, fiind cea mai veche construcţie civilă din partea aceasta a ţării.

  Conacul a fost construit în anul 1584 de către Mihály Ibrányi, fiul marelui vizir Ibrahim de la Oradea, ce se pare că s-ar fi îndrăgostit de o fată din părţile locului şi de dragul ei l-a părăsit pe tatăl său, pe marele vizir şi a venit în localitatea Pir, unde a construit acest conac. Ulterior a trecut la creștinism, lăsând religia musulmană şi şi-a schimbat numele în Ibranyi Dániel. Membrii familiei sale îşi dorm somnul de veci în cripta ce se găsește sub biserica reformată din localitate. Ibrányi Dániel, fiind soţul lui Eördögh Borbála, îl are ca și moştenitor pe Ibrányi Mihály, căpitanul cetăţii din Oradea, acesta a donat în anul 1646 clopotul cel mare bisericii reformate.

  Un membru al familiei Ibrányi a fost înmormântat în secolul al XVII-lea sub altarul bisericii reformate. Partea de nord-est a conacului, a fost demolată în anul 1959. În partea de est a clădirii, se găsește o terasă cu o lungime de circa 17,5 m şi o lăţime de circa 4,5 m, fiind acoperită cu podea, exact ca şi camerele. În anul 1918, conacul a ajuns în proprietatea lui Geza Laszlofi Eordogh.

  Bătrânii povestesc că în acest conac s-ar fi întâlnit Nicolae Bălcescu cu Kossuth Lajos, conducătorii revoluţiei de la 1848, în efortul lor comun de a stabili o apropiere între revoluţionarii români şi cei maghiari. În cartea sa “Conace, oameni, destine”, gazetarul Iosif Ţiproc scria: “Se pare că Bălcescu ar fi admirat îngândurat de pe terasa conacului frumoasele împrejurimi de atunci, când dealurile erau cultivate cu viţă de vie. Kossuth Lajos în schimb ar fi fost mai dezinvolt şi, coborând în pivniţă, ar fi gustat din plin vinurile aflate în acest locaş”.

  Tot în această carte este redat faptul că prin comuna Pir au mai trecut şi fratele lui Nicolae Ceauşescu, Ilie Ceauşescu, şi liderul comunist Angelo Miculescu. Acesta din urmă a fost ministru al Agriculturii în perioada 1969-1981, dar a îndeplinit şi funcţia de viceprim-ministru între 1975-1981. Apoi până în martie 1990 a fost ambasadorul României în Republica Populară Chineză. Fiica sa, Dana, este soţia fostului prim-ministru Adrian Năstase.

  “Conacul era celebru în vremea regimului comunist pentru vinurile sale şi atunci nu este de mirare că pe aici au poposit şi poeţii, dintre care celebrul Nichita Stănescu”, spune Felician Pop în cartea “Istoria secretă a Sătmarului”.

  Zidurile groase, uşi de fier cu cinci închizătoare, beciuri adânci şi lungi ca nişte hrube, precum şi un şemineu de aceeaşi vârstă cu casa stau mărturie de sute de ani despre trăinicia unei construcţii admirabile. Proprietarii de acum i-au adus doar mici îmbunătăţiri. Pivniţa de sub casă este la fel de bine garnisită ca şi în perioada ei de aur, vinurile de aici fiind bine cunoscute în toată regiunea.

  Mai trebuie ştiut că acest splendid conac a fost legat printr-un tunel de biserica reformată în care sunt înmormântaţi urmaşii familiei Ibranyi.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img