More


  Virusul MORTAL se EXTINDE în județ. Aproape 20 de FOCARE depistate

  - Advertisement -

  Virusul cu potențial mortal se extinde în județul Satu Mare. Au fost confirmate, până în prezent, 15 focare, alte trei fiind în curs de confirmare. Direcția Sanitar veterinară și pentru Siguranța Alimentelor dă amenzi mari fermierilor care încearcă să fenteze legea.

  Există suspiciunea apariției unor focare noi de Pestă Porcină Africană, în exploatații non profesionale din localitățile Pir și Cămin și Doba. Probele recoltate de la suinele bolnave, au fost expediate pentru confirmare la I.D.S.A. .

  Dintre probele recoltate în săptămânile trecute, sau confirmat ca fiind pozitive, două focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Carei, Petrești, Pir și Apa și câte un focar pozitiv de Pestă Porcină Africană, în localitățile Tășnad, Berveni, Pișcolt, Resighea, Domănești, Dabolț și Sărvăzel Au fost luate toate măsurile, pentru a preîntâmpina răspândirea acestei bolii, în alte localități din județul nostru.

  În urma examenelor specifice de laborator, din cei 258 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare – 201 mistreți au fost pozitivi și 57 negativi, iar din cei 2865 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 161 mistreți au fost pozitivi, iar 2704 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator.

  Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu – Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a se preîntâmpina comerțul și transportul ilicit de animale, în special suine provenite din județele limitrofe, unde evoluează focare active de Pestă Porcină Africană. În urma acestor controale inopinate, nu au fost depistate animale neidentificate, neînregistrate sau fără documente sanitare veterinare însoțitoare.

  În urma controalelor efectuate, s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de – 3.600 lei, unui proprietar de exploatație non profesională din localitatea Cig – pentru înstrăinarea și neizolarea animalelor suspecte de boală și un avertisment – la un crescător particular de animale, din localitatea: Lazuri – pentru nedeclararea în termen legal, a animalelor nou introduse în exploatație.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img