More


  Controale și măsuri în vederea protecției animalelor

  - Advertisement -

  Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 02.04.2021 – 08.04.2021, în domeniul controlului oficial al sănătății animale. 

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada sus menționată 91 acțiuni de control în următoarele obiective și domenii de activitate: exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare , inspecții clinice.

  În această perioadă, conform noului program de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

  În urma acestor controale au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, reprezentând  – două amenzi contravenționale, în valoare de 24.000 Lei, pentru o societate comercială, din localitatea Satu – Mare, pentru existența unor neconcordanțe între situația existentă și atestările din certificatele sanitare veterinare de transport privind destinația acestora.

  Până la această dată în județul Satu – Mare, au fost stinse un număr de 7 focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Petrești – 4 focare, Tășnad – 1 focar, Pișcolt – 1 focar, Resighea – 1 focar.

  Rămân confirmate, focarele de Pestă Porcină Africană, în localitățile Carei, Pir, Berveni, Cămin, Porumbești, Dabolț și Sărvăzel. Au fost luate toate măsurile, pentru a preîntâmpina răspândirea acestei bolii, în alte localități din județul nostru.

  În urma examenelor specifice de laborator, din cei 259 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –  201 mistreți au fost pozitivi și  58 negativi, iar  din cei 2891 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  166 mistreți au fost pozitivi, iar 2725 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

  În anul 2021 din cei 2 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –  0 mistreți au fost pozitivi și  2 negativi, iar  din cei 184 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  24 mistreți au fost pozitivi, iar 160 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

  Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu – Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a  se preîntâmpina comerțul și transportul ilicit de animale, în special suine și ovine provenite din județele limitrofe, unde evoluează focare active de Pestă Porcină Africană. În urma acestor controale, nu au fost depistate până la această oră, purcei sau miei neidentificați, neînregistrați sau fără  documente sanitare veterinare însoțitoare

  Mai multe țări din Uniunea Europeană, continuă să notifice apariția unor focare de Influență Aviară, cu subtipul H5N8, în exploatații de pe teritoriul lor, în care se află păsări de curte sau alte păsări domestice captive.

  Virusul Influenței Aviare, subtipul H5N8, continuă să fie depistat în U.E. și în această săptămână, la un număr mare de păsări sălbatice din Germania, Franța, Republica Cehă, Polonia, Suedia, Lituania, Serbia și Croația. Iar în țări terțe cu care avem schimburi comerciale în Brazilia și Ucraina. În aceste state au fost depistate și confirmate, noi focare de Influenta Aviară, H5N8, în exploatații în care se cresc păsări de curte sau alte păsări domestice crescute în captivitate.

  D.S.V.S.A. Satu – Mare, în perioada următoare, va  reintensifica controalele oficiale, cu respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel național și internațional a gripei aviare înalt patogene.

  Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

  Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile  de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. 

  • Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși in exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
  • Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu / familial, aceștia au obligația de a anunța medicul veterinar concesionar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator, dacă este cazul.
  • DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
  • S.V.S.A. Satu – Mare, roagă cititori publicațiilor sătmărene, să consulte și pagina de internet a A.N.S.V.S.A – ului, care vine cu recomandări precise pentru a preveni răspândirea COVID – 19, atât pentru procesatorii de produse alimentare, cât și pentru crescătorii de animale.

  Dacă aveți sesizări și reclamații vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787  sau   DSVSA SATU – MARE  –  0261715956, 0760789016.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img