More


  Amintiri din comunism trezite la Muzeul Județean

  =

  Muzeul Județean Satu Mare de pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 21., cu respectarea normelor de siguranță în vigoare, o altfel de expoziție dedicată perioadei comuniste, deschisă publicului începând cu data de 15 aprilie, de la ora ora 14.00. O expoziție fără propagandă sau aparat de partid, fără conducători, ci doar despre oamenii de rând și despre cum trăiau ei în acei ani. S-a încercat să se reconstituie pentru sătmăreni un interior de apartament din acea perioadă (o sufragerie și o bucătărie) în care sunt expuse mai multe obiecte specifice anilor `70-`80. Pentru cei interesați, mai ales pentru cei tineri, s-au pregătit și proiecții interesante și atractive referitoare la această temă.

  Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, mulți dintre noi au rămas cu amintiri, mai mult sau mai puțin plăcute, din această perioadă. Noi dorim să vă propunem un exercițiu de imaginație, mai ales pentru cei născuți după 1989, dar și o aducere aminte pentru cei care au trăit în „epoca de aur”.

  În acest sens, în urmă cu două luni, am demarat o campanie de atragere a publicului sătmărean pentru a dona obiecte deținute din perioada regimului comunist. Spre bucuria noastră răspunsul a fost peste așteptările prognozate de noi, motiv pentru care dorim să le mulțumim încă o dată! Așadar, din donațiile primite, am organizat o expoziție în care să se reflecte viața cotidiană a anilor `70-`80.

  Vă mai amintiți mobila, televizoarele alb-negru cu lămpi, aparatele de radio, magnetofoanele, pickup-urile, discurile de vinil, frigiderul Fram, mașina de spălat Albalux, bibelourile celebre ale epocii (peștele de pe televizor, căluțul, balerina ş.a.), sticlele de lapte, pachetele de țigări, sticla de Pepsi Cola, aspiratoarele, jucăriile sau obiectele casnice ale acelor ani? Dar de statul la cozi, întunericul și frigul? Toate acestea pot părea astăzi un subiect de documentar tip „survivor”, însă peste toate acestea am reușit să trecem,dar nu trebuie să lăsăm uitării aceste amintiri.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img