More


  Drum roman de 2000 de ani, descoperit pe șantierul Autostrăzii Transilvania

  - Advertisement -

  Un drum roman, vechi de aproape 2000 de ani, conservat aproape în întregime, a fost descoperit pe tronsonul 3 din Autostrada Transilvania.

  Arheologii din zona localității sălăjene Sutoru au găsit un drum roman foarte bine conservat pe tronsonul 3B din Autostrada Transilvania, în județul Sălaj, unde în prezent se efectuează lucrări. Arheologii au estimat că acesta este aproape intact și datează de aproape 2.000 de ani.

  Deşi descoperirea arheologică este una importantă, drumul fiind conservat aproape în întregime, lucrările la autostradă vor continua, drumul urmând să fie pozat şi înregistrat ulterior într-o bază de date a descoperirilor arheologice. Porțiunea de drum s-a aflat la câteva zeci de centimetri sub pământ.

  Din păcate, drumul vechi va fi distrus din cauza lucrărilor la Autostrada Transilvania care va trece prin acel loc. Oprirea lucrarilor ar fi avut loc doar in cazul unei descoperiri extraordinare, cum ar fi fost in cazul descoperirii unei cetati,  conform relatărilor transmise de Bihoreanul.

  In apropiere de drumul roman se afla si Castrul roman Optațiana, pentru care arheologii Comisiei Nationale Limes, care se ocupă de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman, au cerut Ministerului Transporturilor înca din 2019 modificarea proiectului tronsonului Autostrazii Transilvania. Asta deoarece Castrul roman Optatiana este propus a fi inclus in patrimoniul UNESCO.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img