More


  Ziua pământului, marcată într-un mod inedit la APM Satu Mare

  - Advertisement -

  În fiecare an în 22 aprilie sãrbãtorim “Ziua Pãmântului” un prilej de a ne aminti cã existãm datoritã Pãmântului care ne oferã cu generozitate darurile sale, dar din pãcate omenirea nu rãspunde cu aceeași generozitate.Aceastã zi a fost fondatã prima data în 1970 în SUA cu scopul de a atrage atenția clasei politice asupra necesitãții protejãrii mediului înconjurãtor.
  În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sãrbãtoare oficialã a planetei Pãmânt .

  În zilele noastre , din pãcate ne gândim prea puțin la mediul care ne înconjoarã, apãsați de grijile zilnice uitãm cã trebuie sã protejãm planeta. Situația pe care o trãim în aceste zile este fãrã precedent în epoca contemporanã , ne-am adaptat la multe lucruri noi, am învãțat sã trãim altfel , dar în aceastã situație specialã generãm mult mai multe deșeuri care negestionate corespunzãtor pot polua diverse zone. Astfel mulți dintre noi ne punem întrebarea:

  CE FACEM CU MÃȘTILE ȘI MÃNUȘILE DE PROTECȚIE DUPÃ UTILIZARE?
  Mãștile și mãnușile de protecție sunt factori poluatori și factori de risc atât pentru oameni, cât și pentru mediu atunci când, la finalul ciclului lor de “viațã”, nu sunt gestionate corespunzãtor cât și un risc pentru sãnãtatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucreazã în centrele de sortare și procesare a deseurilor. Cele mai multe mãști de unicã folosințã sunt fabricate din materiale compozite care nu pot fi reciclate.

  Oamenii au tendința sã arunce mãștile și mãnușile de protecție împreunã cu deșeurile reciclabile, mai ales cã mãnușile sunt din material plastic. Ar trebui sã evitãm aceste deșeuri, încercând sã luãm mãști reutilizabile și mãnuși din material compostabil.

  Facem un apel la populatie sã nu arunce sub nicio formã mãștile și mãnușile împreunã cu deșeurile reciclabile (plastic/metal sau hârtie/carton ) sau în spații neamenajate (pe jos sau în naturã)!

  Aceste deșeuri NU sunt reciclabile!

  Mãștile de protecție și mãnușile folosite, trebuie aruncate în pubela destinatã colectãrii deșeurilor menajere/reziduale care ajung în depozitele de deșeuri sau în instalațiile de incinerare în vederea eliminãrii.

  O altã variantã pentru colectarea mãștilor și mãnușilor în siguranțã o reprezintã coșurile dedicate deșeurilor menajere amplasate în centrele comerciale mari sau în supermarketuri.
  În mod ideal, mãștile și mãnușile trebuie aruncate dupã o singurã utilizare. Odatã scoase de pe fațã mãștile se pun într-o pungã care se sigileazã și abia apoi se aruncã la deșeurile menajere.

  Pentru a marca acest eveniment și pentru a atrage atenția asupra acestor deșeuri ,angajații Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, sub deviza “Pãmântul nu are nevoie de mascã” au construit pãmântul din manuși de unicã folosințã simbolizând dorința milioanelor de oameni de a trãi o planetã curatã fãrã un “covor de mãști”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img