More


  Turiști recuperați din munții Oaș

  - Advertisement -
  Pentru salvamontiștii Serviciului Public Județean Salvamont SM, weekendul și intervenția au devenit o normalitate, odată cu sosirea primăverii și creșterea fluxului de turiști, atrași de provocările și frumusețile muntelui.
  Intervenția de azi noapte a fost solicitată la 10.55 prin SNUAU 112, și a constat în recuperarea și aducerea în siguranță la baza muntelui a unor turiști rămași blocați în zona mlaștinilor oligotrofe, denumite generic, Tinoavele din Munții Oaș. Localizarea celor două persoane a fost făcută de STS România și transmisă către SPJ Salvamont, lucru care a ușurat enorm munca salvatorilor, care au intervenit în condiții dificile, pentru recuperarea persoanelor și a ATV.lui, în întunericul nopții sub o ploaie torențială care s-a transformat la final într-o furtună violentă.
  Avem convingerea că descrierea unor situații neprevăzute și soluționare a acestora, vor fi în folosul multora din participanții la viața muntelui indiferent că vorbim de drumeții ocazionale, ture planificate, sesiuni de alpinism și escaladă, sau off-roaderi posesori de ATV, UTV, Enduro ori alte vehicule preparate. Nu este locul și nici nu dorim o polemica în cadrul paginilor Salvamont, despre legitimitatea categoriilor de participanți la activități sportive sau recreative din zonele montane, știm doar atât că, Salvamont România, în existența sa de peste o jumătate de veac, și-a făcut și-și va face datoria în folosul tuturor concetățenilor aflați în situații dificile pe munte!
  Ajungerea la blocajul din tinov, s-a datorat încercării de părăsire a potecii marcate, în încercarea de a evita ravenele create de exploatarea forestieră în curs. SPJ Salvamont a contactat factorii silvici responsabili de supravegherea exploatării forestiere și s-au primit asigurările necesare pentru aducerea la starea inițială a zonei afectate, după finalizarea lucrărilor de exploatare.
  Datorită experienței pilotului ATV, traversarea tinovului s-a făcut gradual, în cazul abordării în viteză, putându-se ajunge la accidente grave, prin aruncarea de pe ATV. Acțiunea a fost finalizată la ora 01.15 a zilei de duminică ,02.05.2021, cu toții fiind ajunși în siguranță la Refugiul Salvamont Luna Șes, chiar în momentul în care natura dezlănțuise prima furtună violentă a acestei primăveri.
   Coordonatorul  intervenției SPJ Salvamont, dorește să aducă mulțumiri Serviciului de Telecomunicații Speciale, dispecerilor SNUAU 112 din Satu Mare și Maramureș, dispeceratului ISU Someș Satu Mare, cu toții asigurând sprijinul lor pentru buna desfășurare a intervenției.
  Nu în ultimul rând, aduce mulțumiri pentru implicare și promptitudine, colegilor salvamontiști ai SPJ Salvamont Satu Mare, Cicio Ancuța, Cicio Vasile (șef echipa prim-răspuns), Lișcă John, Lișcă Dan și Flaviu Finta!


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img