More


  AGRICULTURĂ Luna mai este o lună bogată pentru grădinari

  - Advertisement -

  Luna mai este o lună ocupată și bogată pentru grădinari. Este momentul în care multe răsaduri sunt mutate din răsadniță în grădină, iar alte legume sunt plantate direct din semințe. Răsadnițele trebuie îngrijite periodic pentru a beneficia mult timp de legume gustoase și recolte îmbelșugate. În luna mai, pe numele ei popular Florar sau Frunzar, pot fi semănate și plante aromate, de felul coriandrului, rozmarinului și busuiocului.

  Legumele ce pot fi plantate în grădină în luna mai
  Castraveți
  Castraveții pot fi plantați în grădină până pe 20 mai. Le priesc temperaturile răcoroase de 12-18 grade Celsius. Se pot planta într-un loc însorit unde sunt feriți de umbră. Trebuie să știm că aceste plante adoră apa și au nevoie de udări periodice. Ideal este ca aceștia să fie plantați într-o zonă în care există un sistem de irigare.

  Ardei grași
  Până la mijlocul lunii se pot muta răsadurile de ardei în grădină, sau chiar să fie plantați direct din sămânță. Plantarea ardeilor se poate face eșalonat, astfel încât să ne bucurăm de aceste legume până toamna târziu.

  Roșii
  Răsadurile de roșii pot fi plantate în grădină la jumătatea lunii mai, sau chiar de la începutul lunii dacă temperaturile o permit, iar răsadurile sunt dezvoltate suficient. Roșiile adoră lumina și soarele, așadar trebuie ferite de locurile umbroase. Ele au nevoie de udări de cel puțin două ori pe săptămână dacă nu plouă.

  Vinete
  Vinetele au nevoie de un sol fertil, nisipos și bine drenat. La fel ca roșiile, vinetele au nevoie de udări regulate, astfel încât solul să nu devină arid între udări.

  Fasole verde
  De la jumătatea lunii se poate planta și fasolea. Aceasta se plantează direct din sămânță și nu prin răsad ca în cazul legumelor de mai înainte. Fasolea preferă locurile însorite, unde poate crește în voie. Are nevoie de îngrijiri minime, trebuie udată din când în când dacă nu plouă și să nu se lase buruienile să crească în jurul ei.

  Între 20-30 mai se poate planta varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

  Se mai poate planta varză timpurie, conopidă, broccoli și castraveți dar numai dacă solul are suficientă umiditate sau dacă este instalat în grădină un sistem de irigare, la o temperatură de 7-10◦C.

  Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de două ori și să udați din 10 în 10 zile. Răsadurile trebuie controlate pe măsură ce cresc și trebuie folosite insecticide dacă vor apărea dăunători sau boli.

  Florile vedetă din luna mai
  Printre cele mai populare plante ale lunii mai se număra cârciumaresele, galbenelele, bujorii, trandafirii, macii, panselutele, petuniile, sporul-casei, crinii. Acestea, îngrijite corespunzator, ne încântă simțurile pe tot parcursul ceasurilor călduroase de mai cu toate culorile lor vesele. Pentru binele lor și o durată mai mare de viață, pot fi tratate cu îngrășăminte.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img