More


  Casa Muzeu Tășnad, o incursiune în istoria gospodăriilor zonei sătmărene de câmpie

  - Advertisement -

  Casa Muzeu Tăşnad, este amenajată în zona ştrandului termal din localitate și a fost achizitionată din localitatea Sânmiclăuş, datând din anul 1903, data ce este marcată de constructor pe meştergrindă.

  Casa a fost demolată, transportată şi reconstruită la Tăşnad. Această casă ţărănească, este specifică zonei sătmărene de câmpie şi zonei de codru foond compusă din tindă, camera din faţă sau camera curată şi o cameră de locuit, ce sunt urmată de o cameră şi bucătăria de vară. Materialele folosite în construcţie sunt, în mod, văioagă şi lemnul.

  Unul dintre interioare reconstituită specific zonei, este camera curată, care reprezintă încăperea cea mai atent mobilată şi decorată a locuinţei tradiționale, îndeplinind cel mai adesea funcţia de „cameră de oaspeţi”, unde dormeau oaspeții casei. Obiectele din lemn, ornamentate cu motive decorative specifice regiunii, sunt confecţionate de meșteșugari locali. Ţesăturile provin din zona de câmpie și sunt ornamentate cu motive florale, geometrice şi zoomorfe, predominant în nuanţe de albastru şi vişiniu. Într-o altă cameră, sunt reconstituite diferite ateliere meşteşugărești care şi-au desfăşurat activitatea în oraş.

  Sunt prezentate unelte specifice atelierelor de tăbăcar, ori de pantofar, de fierar şi de olar. Organizat în spaţiul odinioară destinat cămării, depozitul de unelte agricole reprezintă o încăpere tipică gospodăriei tradiţionale țărăneşti din zona de câmpie, unde agricultura reprezintă ocupaţia de bază.

  În interiorul acesteia a fost amenajată în anul 2011 expoziţia permanentă de istorie şi arheologie locală, alături de interiorul specific zonei de câmpie şi de sub codru, sala meşteşugurilor şi depozitul uneltelor agricole. Interiorul reconstituit al camerei curate, caracteristic zonei de câmpie şi zonei Codru, ce avea rolul de cameră de oaspeți, reflectă întocmai caracterul multietnic şi pluriconfesional al comunităţilor convieţuitoare.

  Nicolae Ghișan

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img