More


  COOLMUSEUMS – turism cultural la un swipe distanță

  - Advertisement -

  Pentru a marca Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Județean Satu Mare a găzduit un eveniment de mare interes pentru lumea în care trăim, marcată profund de transformările generate de pandemia mondială. Având un impact local major, dar mai ales regional și internațional, proiectul european „Coolture Connect – Mobilitatea culturală în zona de graniță (COOLNET)”, derulat prin programul transfrontalier ENI CBC Hungary – Slovakia- Romania-Ukraine 2014 -2020, a creat oportunitatea de a lansa un produs cultural inedit, original și creativ: aplicația de telefon COOLMUSEUMS care se poate descărca din Google Play și App Store.

  Aplicația dezvoltată în acest proiect este un răspuns necesar și inovator la nevoile omului contemporan de a avea acces la un set de informații utile pentru a crea schimburi și legături culturale cu care partenerii din proiect, Muzeul Culturii Ucrainene din Svidnik (Slovacia), Muzeul Civilizației și Arhitecturii Populare din Ujgorod (Ucraina) și Muzeul Județean Satu Mare, pot edifica în timp, punți durabile întemeiate pe valori umaniste: deschidere, toleranță și dialog. Echipa de proiect a Muzeului Județean Satu Mare este formată din specialiști dăruiți și implicați cu pasiune în demersul permanent de valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial: Adela Dobrescu – project manager, dr. Mara Lobonț Puscas – communication manager, Daniela pop – manager financiar, dr. Claudiu Porumbăcean – expert istorie, Bradut Popdan – expert muzeologie, dr. Sike Tamas – expert biology, Andrea Herțeg – expert conservare, Silvia Laszlo – asistent achiziții. Această aplicație este cu atât mai importantă cu cât în România, Muzeul Județean Satu Mare este al doilea muzeu care lansează un astfel de produs cultural adresat unei categorii de beneficiari preocupați nu doar de a descoperi noi orizonturi geografice, ci și de lărgirea orizontului de cunoaștere. Utilizatorii acestui instrument de navigare virtuală, pot primi notificări atunci când au loc evenimente culturale, reunind astfel pe o platformă comună nu doar trei muzee ci și trei regiuni: județul Satu Mare, regiunea Transcarpatia și regiunea Preșov.

  CoolMuseums este un ghid mobil 100% offline care permite realizarea unor itinerarii în acele regiuni unde călătorul curios, cu spirit iscoditor, este dornic de a explora zona turismului de nișă, într-o fascinantă aventură a cunoașterii culturale. Poate părea o tentație intelectuală, dar orice încercare de a descifra poveștile locale, reperele culturale și curiozitățile din natură, poate deveni un îndrăzneț pas de a transforma acele bunuri culturale în bunuri interioare durabile, edificatoare. Turistul dobândește astfel statutul de iscoditor dornic de a dezlega enigme în coordonatele universului virtual, în sensul că interacționează, asimilează și interpretează informația culturală oferită de muzeele, casele memoriale, gospodăriile țărănești, situri arheologice din regiunile vizate în proiect. Utilitatea și actualitatea acestei aplicații rezidă în posibilitatea de a personaliza o hartă tematică și de a contura un traseu prin bornele informative creionate de track-urile proiectate și dezvoltate în acest program. Scopul acestei aplicații mobile este de a orienta și de a propune tuturor pasionaților de călătorii culturale, diverse tracks-uri captivante care să ghideze turistul pentru a crea trasee tematice în funcție de vibe și de afinitățile subiective.

  Care sunt aplicabilitățile și facilitățile oferite de aplicația CoolMuseums?
  • Definire puncte de interes (POI) si trasee cu poza, text, video
  • Prezentare diferite feluri de muzee cu poza, text, video
  • Evenimente zonale
  • Salvare POI si trasee de catre utilizatori si bookmarks
  • Adaugare comentarii si rating-uri
  • Scanare cod QR si share pe retelele de socializare
  • Functionalitate in mod offline
  • Disponibil in mai multe limbi (RO, EN, UA, SK)
  • Harta integrată de tip satelit si openstreetmap
  • Utilizare usoara
  • Pagina de administrare de tip web based

  Punctele de interes sunt prezentate atât prin texte informativ descriptive, cât și prin expresivitatea vizuală a fotografiilor, îmbinate cu dinamica unor filmulețe video de promovare, toate aceste instrumente de marketing turistic oferind informații complexe despre obiectivele culturale marcate pe hartă. Interconectivitatea utilizatorilor permite diseminarea în mediul online a ofertei cultural-turistice a acestei aplicații mobile, prin diverse modalități: share, opinii utilizatori, bookmark, go to location via maps, save POI.

  Biroul de Turism Cultural din cadrul Muzeului Județean Satu Mare salută cu deosebit interes această inițiativă atât de necesară în era digitală a zilelor noastre, dorind să colaboreze și să contribuie la succesul unor astfel de rețele turistice virtuale care valorifică asemănările și deosebirile unor regiuni transfrontaliere, furnizând diverse materiale de informare și de promovare turistică.

  Mihaela Grigorean

  Biroul de Turism Cultural Satu Mare  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img