More


  Disputele politice interminabile

  - Advertisement -

  Oamenii se uită la televizor şi asistă neputincioşi la diverse dispute politice ridicole. Mare parte dintre ei sunt cu bun simţ, dar nu mai înţeleg „cine cu cine” se bate! Cine sunt cei buni sau care sunt cei răi. Unii dau vina pe politică pentru că justiţia nu-şi face datoria, alţii pe unele reglementări juridice, care nu sunt în concordanţă cu realităţile pe care le trăiesc „cei de jos”. Nu o dată am auzit expresiile: „Să vină ăia care-au făcut legea, să o aplice… şoarecii ăia de bibliotecă!…”; „Domnule reporter, dv. vă tot întâlniţi cu domnii ăia de la oraş. Vă rog să le spuneţi să nu se mai certe, că sunt atâtea de făcut pentru oamenii din popor. Noi suntem bătrâni, avem pensii mici şi nu ne ajung banii pentru medicamente.”

  Stă omul şi se uită la televizor, uneori cu jale şi durere în suflet, cu gândul că într-o bună zi lucrurile vor intra pe făgaşul normal, că mult dorita prosperitate îi va „atinge” şi pe oamenii cu venituri modeste. Foarte mulţi dintre oamenii de la sate, chiar de la oraş, sunt derutaţi, alţii decepţionaţi de nu mai ştiu în ce „barcă” politică să urce pentru renaşterea economiei româneşti. Românii cei mai buni au luat „drumul pribegiei”. Multe familii s-au destrămat, iar copiii au rămas pe la bunici. Nu e nimic rău în asta, că românii lucrează în străinătate, însă foarte mulţi dintre ei ar dori să se întoarcă acasă. La noi s-a dezvoltat mai mult sfera serviciilor, datorită unor investitori străini. Consumul şi puterea de cumpărare sunt mici. Costurile de producţie sunt mai ridicate decât în alte ţări dezvoltate. Am întâlnit români, indiferent de limba vorbită, care şi-au făcut un capital în străinătate şi ar dori să se întoarcă la vatra strămoşească pentru a-şi încropi o afacere. Deocamdată le este teamă să nu-şi piardă şi „bruma de agoniseală” pe care au adunat-o „la ciorap”. Instabilitatea fiscală şi lipsa unei încurajări reale a potenţialilor investitori români generează această dilemă păguboasă pentru relansarea economiei româneşti.

  Dilemele alegătorilor, din diferite categorii sociale, sunt variate în funcţie de dorinţele şi aspiraţiile fiecăruia sau a comunităţii în care trăiesc aceşti „oameni de bună credinţă”. Ei sunt derutaţi de disputele politice. Acuzaţiile, de multe ori, sunt scoase din context în funcţie de interesul politic. „Pe la colţuri” oamenii mai vorbesc, dar parcă s-a instaurat din nou frica aceea surdă, mai abitir, dinainte de ‘89. Cel puţin aşa spun unii oameni din popor, care au trăit cu „frica-n sân” în vremurile de altădată. Vorbim de societatea capitalistă democratică, de economia de piaţă, dar parcă vechile mentalităţi încă mai ameninţă societatea românească. Aceste mentalităţi nu se pretează cu economia de piaţă actuală, în care dialogul, spiritul de echipă şi concurenţa loială ar trebui să reprezinte coordonatele esenţiale ale unei dezvoltări sociale şi economice reale.

  O „misiune nobilă” revine politicienilor de bună credinţă, care cred în interesul naţional şi în renaşterea României. Nu trebuie confundat patriotismul cu greutăţile economice şi politice ale unei ţări. Cred că patriotismul, în zilele noastre, este o chestiune de atitudine, de conservare a valorilor neasemuite lăsate nouă moştenire de „luminătorii” neamului românesc. Interesul naţional ar trebui să primeze, nu vendetismul şi disputele politice sterile. Într-un apel adresat politicienilor români, realist, constructiv şi conciliant, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a menţionat: ,,NU MAI ESTE TIMP DE DISPUTE! NU NE MAI PERMITEM ÎNTÂRZIERI ȘI GREȘELI! Pentru fiecare zi irosită, pentru fiecare decizie greșită, prețul plătit de toți românii este prea mare! … fac un apel către toți președinții partidelor parlamentare: să punem capăt imediat disputelor politice! Să lucrăm împreună pentru a realiza urgent un PLAN PENTRU ROMÂNIA care să ne ajute să traversăm cu bine aceste momente de criză! Cu pierderi cât mai puține pentru cetățeni! România are nevoie de UN PLAN NAȚIONAL care să ofere coerență și viteză maximă în aplicarea unor măsuri vitale pentru oameni și pentru economia țării! Am convingerea că fiecare partid are experți și specialiști în diverse sectoare de activitate, care pot veni cu soluții bune pentru România. Haideți să lucrăm ÎMPREUNĂ! Să îi invităm alături pe experții din mediul financiar, din mediul academic, din mediul de afaceri, din agricultură și din alte sectoare vitale pentru economie și pentru societate. SĂ PUNEM TOATE PROPUNERILE PE MASĂ, SĂ LE ANALIZĂM ÎMPREUNĂ, PENTRU A AJUNGE LA CEA MAI BUNĂ FORMĂ A UNUI PROIECT PENTRU ȚARĂ CARE SĂ AIBĂ SUSȚINEREA TUTUROR FORȚELOR POLITICE DIN ROMÂNIA! Sunt convins că ÎMPREUNĂ putem găsi drumul cel mai scurt și mai eficient pentru a ieși din această situație dificilă în care ne aflăm cu toții.”

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img