More


  Primăria va căuta să găsească surse de finanțare naționale sau europene pentru parcări

  - Advertisement -

  Joi, ora 14.00 a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Satu Mare, în care s-au dezbătut mai multe proiecte, care urmează a fi implementate. Ședința a fost condusă de  primarul Kereskényi Gábor, viceprimarii Ghiarfaș Adelin Cristian și Stan Gheorghe, Racolța Mihaela, secretar general, M. Csaba, din cadrul administrației publice.

  Pe ordinea de zi s-au discutat 40 de proiecte, cele mai importante vizând studiile de fezabilitate și a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiție parcare etajată S+P+4 , strada Decebal ,  studiile de fezabilitate și a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiție parcare etajată S+P+2, strada Mihail Kogălniceanu, inițiatorul acestora fiind viceprimarul Stan Gheorghe.

  De asemenea au fost dezbătute proiectele privind solicitarea de trecere din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Educației și Cercetării Știintifice pentru Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare în domeniul public al Municipiului Satu Mare și administrarea Consiliului Local a imobilului “ Baza sportiva Stadion”, strada Zefirului si proiectul privind aprobarea numarului de burse si cuantumul acestora acordate elevilor din unităților de de învățământ preuniversitar de stat decontate în semestrul  II al anului școlar 2020-2021.

  Burse pentru copiii care au perfomanțe bune

  În legătură cu proiectul care vizează bursele si cuantumul acestora, părerile consilierilor au fost împărțite. S-a pus problema acordării  unui cuantum de 300 lei/ copil care ar însemna un buget de 8200 lei de la bugetul local.

  O parte din consilieri au declarat că nu ar fi bine să se facă diferențe între copiii care ar beneficia de burse. “Ar trebui sa stabilim cine sunt cei 13 si care sunt criteriile după care se acordă bursele. Noi suntem de acord cu aceste măriri.”

  “Nu ar fi un impact major marirea acestor burse doar ca trebuie definitivat bugetul alocat,” declară alt consilier. Ghiarfaș Adelin Cristian a declarat ca această masura a fost inclusă în planul acestui an, evidențind că pentru a face investiții trebuie găsita și sursa de finanțare.

  Consiliul Local a aprobat studiile de fezabilitate pentru construcțiile parcărilor supraterane

  Consiliul Local a aprobat studiile de fezabilitate pentru construcțiile parcărilor supraterane de pe str. Decebal și Mihail Kogălniceanu.  Primăria va căuta să găsească surse de finanțare, naționale sau europene, pentru ca bugetul local să nu fie afectat.

  Prețurile locurilor de parcare au crescut considerabil în ultimii ani. În acest sens Ghiarfaș Adelin Cristian a declarat “ Am analizat atent această investiție și am urmărit și modul de desfășurare a lucrărilor în Cluj Napoca. Am comunicat și cu proiectantul din Cluj și sunt la curent cu prețurile  actuale. În  cadrul parcărilor din Satu Mare, avem o problemă la fundație , un factor care duce la creșterea prețurilor. Pot confirma ca studiile de fezabilitate sunt foarte bine fundamentate”.

  “Avem nevoie de parcări dar care sunt costurile? Consider că trebuie efectuată o analiză mai aprofundată. Să analizăm modul cum s-au implementat lucrările în Oradea și Galați”, declară un membru al consiliului local.

  Pe aceeași idee, un alt consilier evidențiază că nu poate o parcare costa cât o garsonieră în Satu Mare.”La Oradea s-a construit la un preț de 12000 euro/parcarea. Dacă sursa ar fi doar bugetul local, nu s-ar putea efectua alte investiții în următorii 2,3 ani. Nu contest ideea locurilor de parcare, doar sumele.Am inteles costurile ridicate în ceea ce privește material primă.”

  Pe de altă parte, unii consilierii înțeleg modul de acțiune al Primăriei. Domnul Ressler Ștefan declară: “Chestiunea parcărilor este unanim acceptată și trebuie găsite soluții. Bineinteles fiecare dintre consilierii locali analizeaza si studiaza prețurile. Prețul este mai mare decât în ceilalți ani deoarece și materia primă este la un pret diferit, structura este diferită și avem o altă condiție a locului, respectiv monument istoric, care duce prețul în sus. Această problemă a orașului trebuie să fie soluționată cât mai repede”.

  În încheierea acestei dezbateri despre parcări, primarul Gábor KERESKÉNYI declară:

  “În primul rând aș dori să vă spun că au fost efectuate niște comparații cu anul 2016, când s-au făcut parcări cu 25000/loc de parcare în Cluj. Așa cum au spus și colegii, aici sunt niște specificații în ceea ce privește structura. Dar sunt de accord cu părerile tuturor, fără doar și poate această investiție este una costisitoare. Facem parcările acestea pentru sătmăreni, vom avea în vedere și alte surse de finanțare.Valoarea de investiție va fi data după licitație. Sunt parcări supraetajate în orașele vecine care au aproximativ acelaș cost de parcare. Cu toții ne dorim această investiție. “

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img