More


  Unde sunt soluțiile practice riguroase în vederea prevenirii inundațiilor?

  - Advertisement -

  De vreo câțiva ani încoace asistăm uneori neputincioși la inundațiile, care „brăzdează” deopotrivă localități din județul Satu Mare și din alte județe ale țării. Din știrile difuzate în spațiul public, prin intermediul posturilor de televiziune, presei scrise și online, am aflat cu indignare de ravagiile pe care le-au făcut inundațiile în gospodăriile populației sau pe terenurile agricole. Intervențiile instituțiilor de specialitate, de multe ori sunt copleșite de situațiile de criză create de ieșirea unor râuri din matca lor în urma precipitațiilor abundente, se spune, generate ,,de încălzirea globală”. În mod dramatic, unii confrați de-ai noștri „caută vinovați”, caută în fiecare an „un țap ispășitor”, care este judecat și cercetat din toate punctele de vedere „subiective”. „Planurile de apărare împotriva inundațiilor…” se rezumă în principal la unele aspecte organizatorice defensive specifice situațiilor de criză, dar ele nu sunt calate în mod special pe anumite investiții concrete, care să determine schimbări radicale în sistemul hidrotehnic, atât de necesare pentru a preveni inundațiile.

  La nivel național ar trebui elaborat un plan de investiții cu alocările bănești aferente, prin intermediul căruia să fie demarate anumite lucrări hidrotehnice menite să consolideze digurile de protecție existente pe marginea unor râuri existente în județul Satu Mare, dar și la nivel național. Pe bune!, ce pot să întreprindă „fără bani!” reprezentanții administrațiilor publice locale? Rapoarte peste rapoarte au fost trimise la unele ministere, iar proiectele legislative s-au oprit probabil la capitolul arhicunoscut: ,,Nu sunt bani pentru investiții în domeniul lucrărilor hidrotehnice”! În ultimii 30 de ani, nu am prea văzut lucrări de consolidare a digurilor, de redirecționare și decolmatare a unor cursuri de apă. Pe lângă pagubele produse în gospodăriile oamenilor, fermierii pierd în fiecare an sute și sute de hectare semănate cu diverse culturi agricole din cauza inundațiilor, dar și a secetei, iar soluția propusă, de multe ori unică, oferită ,,de aleșii poporului”… sunt „asigurările…”. Din nefericire, contravaloarea despăgubirilor culturilor agricole, afectate de calamități naturale, nu este nicidecum egală cu valoarea produselor agricole obținută în urma vânzării acestora în condițiile normale ale prețului fluctuant de piață. Zilele trecute, într-una din localitățile județului Satu Mare, în urma ploilor, o parte din digul de apărare împotriva inundațiilor a cedat, iar cantitățile mari de apă au ajuns în casele oamenilor, dar și pe terenurile agricole semănate cu grâu, orz sau porumb. Adeseori, decidenții noștri judecă efectele unor astfel de catastrofe naturale, caută, cum am spus, vinovați, dar nu evaluează din timp, în mod preventiv, necesitatea realizării unor investiții urgente în vederea efectuării unor lucrări hidrotehnice… În „vremurile de tristă amintire”, în diverse zone ale județului Satu Mare, au fost executate lucrări periodice sistematice de consolidare a digurilor și de canalizare, iar în vederea deversării surplusului de apă pluvială din canalele principale de colectare au fost înființate stații de pompare a apei…

  Inginerii de specialitate ar trebui să se solidarizeze, iar împreună cu reprezentanții administrațiilor publice locale și decidenții politici să gândească o strategie la nivel național pentru reducerea considerabilă a cauzelor, care generează, aproape anual, inundații devastatoare în localitățile existente în țara noastră. Printr-o analiză atentă, specifică diferitelor zone din țară unde există râuri, pârâuri și tot felul de torente, mai mari sau mai mici…în funcție de posibilitățile financiare ar putea fi elaborată o strategie de execuție actuală, atât de necesară pentru demararea unor lucrări necesare eradicării potențialelor inundații extrem de păguboase pentru comunitățile locale și fermieri. Din unele informații neoficiale am aflat că la o solicitare de presă, instituția abilitată, care se ocupă de efectuarea unor lucrări de consolidare a digurilor și întreținerea cursurilor de apă, nu a fost în stare să furnizeze informații referitoare la existența unor grafice de lucru, cu finanțările aferente de execuție alocate de la bugetul statului. Indiferent de regimurile politice, unii nu vor să înțeleagă că problemele vitale din comunitățile noastre nu țin cont de Majoritate sau de Minoritatea Majoritară… „Vine ploaia, bine-mi pare?, / inundațiile sunt în floare!”…prin satele românești bântuite încă de Covid 19.Vine ploaia ! Du-te ploaie nu veni… că n-avem bani să te punem în „tipare” hidrotehnice!

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img