More


  Dulcegăriile politice şi Demagogia

  - Advertisement -

  Asistăm neputincioşi la o politică demagogică, plină de dulcegării, pigmentată de un patriotism forţat, dar şi încărcată de ,,emoţii profunde” garnisite cu tentă electorală de faţadă. Aproape că nu se mai întâmplă nimic spectaculos pe scena politicii româneşti, în afară de postarea în spaţiul public a ,,scenariilor demagogice” ale unor ,,politruci” obişnuiţi deja cu discursurile de tipul celor surprinse în piesele de teatru, scrise de I.L.Caragiale. Deocamdată, ,,nimeni nu mişcă în front!”. Să fie clar! Nici măcar ,,Puterea Poporului” manifestată prin vot, în mod majoritar, nu se mai bucură de respect. În schimb, asistăm la discursuri dulci, menite să atragă simpatia unei anumite părţi a viitorului electorat. Mari personalităţi apolitice, din patria noastră, spun că în alegerile postdecembriste, acest slogan se pare că a fost, este şi probabil va rămâne cât se poate de actual şi funcţional în politica românească. ,,Votează fiecare cu cine vrea şi din urnă iese cine trebuie!”. Aşa-i, ori nu-i aşa?! Puţini sunt cei care au avut curajul să scrie, prin anumite ziare, despre adevărurile dureroase ale alegerilor din ultimii 30 de ani…

  Prin culise, unii vorbesc despre o anumită frică a politicienilor, cărora probabil li s-a arătat cartonaşul roşu pe care scrie cu negru: ,,Dosar contrafăcut!… sau cine mai ştie ce ,,şantaje” de fină substanţă atent elaborate, care nu pot fi date publicităţii din…,,lipsă de dovezi”. Inteligentă ,,treaba”, nu? Cine mai are acum dispoziţia să umble prin tribunale pentru a-şi dovedi nevinovăţia? Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița a scris, în eseul: ,,Când FRICA schimbă modul de viață al oamenilor”, printre altele: ,,Regimurile de dictatură și statele de ocupație (și nu numai ele) au fost preocupate dintotdeauna, și sunt preocupate și în prezent, de găsirea unor metode prin care, promovând frica, teama de ceva, să schimbe modul de viață al oamenilor conform dorințelor lor, să-i facă să se supună fără răzvrătiri și chiar să-i susțină (chiar cu convingere) în tot ceea ce fac. Frica, teama de ceva este terenul cel mai propice al manipulatorilor pentru a promova știrile false până când acestea sunt însușite ca fiind adevărate conform dorințelor lor. Dintotdeauna, pentru a produce o frică, o teama de ceva, în rândul oamenilor (supușilor), conducătorii au apelat la cele mai eficiente metode, inclusiv sub formă de povești, de ficțiuni înspăimântătoare, chiar până la teama de moarte. Maeștrii propagandei permanent au găsit câte ceva, câte o metodă cu care să-i sperie pe oameni ca să facă cu aceștia ce vor, inclusiv prin a fi susținuți…”.

  E o linişte aparentă în ţară. Dulcegăriile politice se regăsesc şi în ,,discursurile populiste”, care ne amintesc de vremurile de odinioară ale politicii exclusiviste româneşti. Dacă sunteţi atenţi, veţi putea constata că unii ,,politruci” se erijeajă în vechiul şi binecunoscutul personaj supranumit: ,,iubit conducător!”…mă rog, de partid sau de poziţie socială. Acesta era adulat de ,,supuşii”, care niciodată nu au avut voie ,,să iasă din pătrăţica lor”, dar nici nu au avut curajul să facă niciun fel de sugestii sau observaţii. Da, ce, astăzi s-a schimbat ceva în ceea ce priveşte ,,cultul” discret al ,,personalităţii” ? Pentru a-şi ascunde ,,ipocrizia”, politrucii invocă în discursurile lor câteva din perspectivele economice oferite României de Uniunea Europeană, de parc-ar fi meritele lor investiţionale.

  Dincolo de cortina oficială ,,toată lumea este mulţumită”, totul ,,se derulează conform unor planuri prestabilite”, iar extensiile economice ale firmelor în spatele cărora probabil se află unii ,,politruci demagogi”, care au devenit peste noapte mari patrioţi. A!, doar nu vă gândiţi că Domniile lor ar avea nişte interese economice indirecte, aşa…, mai mici, mai mari ? Nu! Ei sunt nişte ,,băieţi cuminţi şi deştepţi”, care-şi iubesc ţara, poporul, tricolorul…,,Totul este conform dorinţei!,” spoită cu un fel de ,,dictatură neoficială”. Puterea, extrem de sigură pe ea , susţinută se pare şi de forţe economice externe, este ameninţătoare, este capabilă ,,să pună la respect” pe oricine-şi ridică ,,măreţul cap” din bălăriile Democraţiei. Cine mai răspunde în ţara aceasta la cuvintele plinde de ospitalitate, dar şi provocatoare… din celebrul cântec oltenesc?: ,,Cin’ se ia cu mine bine/Îi dau haina de pe mine./Cin’ se ia cu mine rău/Să-l ferească Dumnezeu,/Că sunt şarpe de dudău…”. Unde sunt ,,şerpii”?, Domnilor politicieni, patrioţi adevăraţi !

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img