More


  Bacantele, în premieră la Teatrul de Nord

  - Advertisement -

  Trupa Mihai Raicu anunță premiera Bacantele (fără mască), rescriere de Maria Manolescu după Euripide, un spectacol construit și jucat în curtea Muzeului de Artă din Satu Mare.

  Spectacolul este regizat de către Dragoș Alexandru Mușoiu, absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. De asemenea, costumele sunt create de Cristina Milea, câștigătoare în 2020 a premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie, iar muzica este semnată de compozitorul Cári Tibor, care a lucrat la peste 190 de spectacole în țară și străinătate, premiat de UNITER pentru muzică de teatru în 2013. Decor Răzvan Chendrean, coregrafia Roxana Fânață, asistent regie Tudor Dreve.

  Echipa spectacolului este formată din actorii: Andrei Stan, Raluca Mara, Crina Andriucă, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Cătălin Mareș, Carmen Frățilă, Ciprian Vultur, Tibor Székely, Andrei Gîjulete, Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But și Yvette Princz, Stike Molnar.

  Primele reprezentații au loc sâmbătă 5 iunie, duminică 6 iunie și marți 8 iunie, de la ora 20.00.

  Bacantele (fără mască) este o rescriere modernă a piesei lui Euripide, Maria Manolescu reușind să transpună în prezent acest text antic. Efervescența tragediei lui Euripide este prezentată cu ajutorul adeptelor lui Dionysos (bacantele), dar și prin ambiguitatea originii lui Dionysos, om sau zeu. Plasată într-o piață publică, acțiunea îl relevă pe Dyonisos sub mai multe tipologii umane (puternicul, tânăra, bahicul, masca și lucrătoarea sexuală), iar haosul creat printre cei prezenți este cu precădere menit să dezvăluie cele mai des întâlnite forme de alegere pe care le are la îndemână societatea modernă. Dyonisos se joacă cu mintea celor prezenți, care nu mai sunt în stare să gândească pentru sine, îi ademenește cu idealuri, cu tertipuri, cu alcool, cu tot ce are la îndemână. Tensiunile cresc pe măsură ce în piața publică ia amploare un protest anti-mască, momentul ideal pentru ca Dyonisos, cățărat pe suferința și nemulțumirea maselor, să conducă acțiunea spre un deznodământ tragic.

  Bacantele redau succesiv, vocea diasporei române și vocile anti-mască. Totul se întrepătrunde pentru a te duce cu gândul la evenimentele recente din România. Fără ca socialul și politicul să fie antagonizate, spectacolul este un prilej de a aduce în discuție, obiectiv și pe cât de detașat posibil, limitele și libertățile vremurilor noastre.
  Rezervări și bilete se pot face la agenția teatrală, str. Horea nr. 6, la numărul de telefon:  0261712106., iar prețul biletelor este de 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru studenți, elevi și pensionari.

  BACANTELE (fără mască), după Euripide, rescriere de Maria Manolescu

  Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
  Costume: Cristina Milea
  Decor: Răzvan Chendrean
  Coregrafia: Roxana Fânață
  Muzica: Cári Tibor
  Asistent regie: Tudor Dreve
  Distribuția:
  Puternicul Dionysos: Andrei Stan
  Tânăra Dionysos: Raluca Mara
  Lucrătoarea sexuală Dionysos: Crina Andriucă
  Bahicul Dionysos: Romul Moruțan
  Dionysos-mască: Ioana Cheregi
  Pentheu: Cătălin Mareș
  Agave: Carmen Frățilă
  Cadmus: Ciprian Vultur
  Thiresias: Tibor Székely
  Jandarm: Andrei Gîjulete
  Bacantele: Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But, Yvette Princz
  Muzică live: Stike Molnar
  Durata: 1 h, 40 min.
  Vârsta recomandată: 16+  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img